Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Uzmanlar, nane ve maydanozun anne sütüne etkisini Haberturk.com'a yorumladı

        HABERTURK.COM / SAĞLIK SERVİSİ

        Bebek gelişimi için en değerli besin kaynağı olan anne sütü, uzmanlar tarafından anne ve bebek arasındaki en güçlü bağ olarak nitelendiriliyor. Annenin beslenme şekli ve duygusal durumu ise bu bağı olumlu ya da olumsuz etkileyebiliyor.

        Emzirme döneminde yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi önerilse de uzmanlar, maydanoz ve nane bitkilerinin tüketimi konusunda farklı görüşlere sahip. Örneğin; Obezite Doktoru Dr. Fevzi Özgönül doğumdan sonra annelere beslenme önerilerinde bulunurken, bazen süt üretimini azalttığı için maydanoz ve naneden uzak durulmasını öneriyor. Bununla birlikte bazı uzmanlar annenin duygusal durumunun anne sütünü daha fazla etkilediğini belirtirken, bazıları da emzirme döneminde belirli koşullara uyarak tüketilebileceğini bildiriyor. Haberturk.com Sağlık Servisi olarak, uzmanlara maydanoz ve nanenin anne sütüne etkilerini sorduk. İşte farklı uzman görüşleri:

        Beslenme ve Fitoterapi Uzmanı Ece Günay Akkuş:

        "NANENİN SÜTÜ AZALTICI YA DA ARTIRICI ETKİSİ YOK"

        "Nane; hazmı kolaylaştıran, sakinlik veren ve sindirim sistemini rahatlatan bir bitkidir. Özellikle süt artırıcı bir etkisi bulunmadığı gibi, azaltıcı bir etkisi de yoktur. Tüm yeşil yapraklı sebzeler vitamin ve mineral bakımından zengindir. Dolayısıyla, özellikle emziren annelerin bu dönemde yeşil yapraklı sebzeleri tüketmesini öneririz. Bunun dışında bu sebzelerin sütü arttırıcı özellikleri de bulunmaktadır.

        Her zaman altını çizerek söylediğimiz gibi, her şeyin fazlası vücutta toksik etki gösterir, kararında tüketmek en iyisidir. Hamilelik döneminde kasılmaları arttırdığı için biz maydanoz önermeyiz. Maydanozun idrar söktürücü özelliği vardır. Vücuttan fazla sıvının atılmasını sağlar. Bu nedenle maydanoz eğer çok tüketiliyorsa ki çok tüketilmemeli, bol sıvı alınmasına dikkat etmek gerekir. Çünkü alınmazsa o zaman sütü azaltıcı etkisi görülebilir."

        Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu:

        "ÇAY OLARAK TÜKETMEK SORUNA YOL AÇABİLİR"

        "Emzirme dönemi, annelerin en tedirgin oldukları dönemlerden bir tanesidir. Fakat tek dikkat edilmesi gereken konu düzenli ve sağlıklı beslenme alışkanlığının benimsenmesi ve stresin azaltılmasıdır. Sütün bebeğe yetip yetmediği en iyi, bebeğin büyüme ve gelişmesi takip edilirken tespit edilir ve anne bu süreç içerisinde yersiz endişelere kapılmamalıdır. Konserve gıdalar ve diyet ürünler harici tüm besinler tüketilebilir fakat bazı bitki çayları konusunda dikkat edilmelidir. Bitki çayları her ne kadar masum gibi görünse de tüketirken dikkat edilmesi gereken noktalar mevcut.

        Gebelik dönemindeki annelerin ani kasılmalar, düşük gibi problemlerle karşılaşmaması için bu dönem içerisinde bitki çayı tüketmeleri önerilmez. Doğumdan sonra ise özellikle ilk 6 ay içerisindeki dönemde; bazı bitki çaylarının alkoloid içermesi ve folik asit üretimini olumsuz etkilemesi nedeniyle tüketilmemesi gerekir. Maydanoz, kekik, nane, papatya, ginseng, anason, sarı kantoron, gingko, boyotu, akdiken çayı ve bu bitkileri içeren çayları tüketmemeleri gerekir. Bu tip çaylar aynı zamanda bebekte sindirim sorunları ve ishale neden olabilir.

        Emzirme döneminde sebze ve bitkilerle ilgili oldukça çelişkili açıklamalar söz konusu. Annelerin en büyük korkusu bu dönemde sütün azalması olup nane ve maydanozun yemek ve salatalarda kullanılmasının hiçbir sakıncası yoktur. Aynı zamanda maydanoz ve nane gibi yeşil yapraklı sebzeler anneye ve bebeğe folik asit desteği sağlar. Fakat bazı çalışmalar çayının tüketiminin bebekte sindirim sorunlarına ve ishale neden olduğuna işaret etmektedir."

        HT GAZETE yazarı Diyetisyen Güneş Aksüs:

        "ANNE SÜTÜNÜ ETKİLEYEN ANA ETKEN DUYGULARDIR"

        "Emzirme döneminde aslında anne sütünü arttıran ve azaltan tek şey strestir. Morali yüksek olan bir annenin; bebeğini gördüğü, ten teması sağladığı, kokusunu alabildiği sürece süt salınımı artar. Bebeğinden uzak kaldığında, ağladığını duymadığında, morali bozuksa veya stresli bir dönem yaşıyor ise sütü azalır.

        Elbette yediğimiz içtiğimiz de etkiler ama ana etken duygulardır, unutmayalım. Beslenme kısmında bol su içmek ve dengeli beslenmek de yarar sağlar. Sütün kalitesini arttırır. Emziren annenin her şeyi dozunda yiyor olması gerekir. Ancak bu dönemde ödem söktürücü bitkiler ve bitki çayları çok önerilmez. Maydanoz ve nane ödem söktürücü bitkilerdir ve bu dönemde dikkatli tüketmek gerekir. Sabah kahvaltıda yenen 2-3 sap maydanoz veya salatadan gelen nane sütü etkilemez. Etkilemesi için çok fazla miktarda tüketilmesi gerekir. Her besinin ve içeceğin dozu önemlidir. Maydanoz ve nane aynı zamanda demir yönünden ve C vitamini yönünen zengindir. Ancak demir ve C vitaminini sadece bu iki ottan değil, sebze ve meyvelerden, kuru yemişlerden, ıspanak pazı roka gibi koyu yeşil sebzelerden ve özellikle kırmızı etten, kuru baklagillerden de alıyoruz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ