Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanser Radyofrekans elektromanyetik etkiye maruz kalınmasının, beyin tümörlerinde risk artışı göstermediğini bildirdi.

        Avrupa Komisyonu Gelişmekte Olan ve Yeni Tespit Edilen Sağlık Riskleri için Bilimsel Danışma Komitesi (SCENIHR), radyofrekans elektromanyetik etkiye maruz kalınmasının, beyin tümörlerinde risk artışı göstermediğini bildirdi.

        Avrupa Komisyonunun "http://ec.europa.eu/dgs/health_food-safety/dyna/enews/enews.cfmal_id=1581" adresinde, cep telefonu, wi-fi, yayın vericileri ile ev ve iş yerlerinde elektrikle çalışan cihazlardan yayılan düşük frekanslı elektromanyetik alanlara ilişkin halk sağlığı konularına yer verildi.

        Komisyona göre, elektromanyetik maruziyet seviyesi Avrupa Birliği mevzuatı tarafından tavsiye edilen sınır değerin altında seyrediyor ise sağlığa olumsuz etki eden bir durum bulunmuyor.

        Radyofrekans elektromanyetik alan maruziyeti üzerine yapılan epidemiyolojik çalışmaların da beyin tümörlerinde risk artışı göstermediğini ifade eden Komisyon, buna ilaveten, baş ve boyun bölgesindeki diğer kanser türleri için de elektromanyetik alanın risk artışına yol açmadığını bildirdi.

        Bazı bilimsel çalışmaların elektromanyetik alanlar ile Alzheimer arasında ilişki olduğunu savunduğuna işaret eden Komisyon, son çalışmalarda ise bu ilişkiye rastlanmadığını kaydetti.

        "Somut zararlı etkiler belirlenemedi"

        İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan da yaptığı açıklamada, "Türk bilim insanı olarak yaptığımız çalışmalar, Avrupa Komisyonu'nun görüşünü destekler niteliktedir" dedi.

        Cep telefonu ve baz istasyonlarının yanı sıra evlerde kullanılan kahve makinesinden, çamaşır makinesine kadar elektrikle çalışan tüm cihazların düşük seviyede elektromanyetik dalga yaydıklarını anımsatan Kalkan, "Düşük frekanslı elektromanyetik dalgaların insan vücudunda gözlenebilir, belirgin, zararlı etkileri gerek Türkiye'de gerekse yurt dışında yoğun olarak araştırılıyor. Ancak şu ana kadar elde edilmiş somut zararlı etkiler belirlenemedi" değerlendirmesinde bulundu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ