Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Çağın Hastalıkları Kula Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Vahit Demir, umreye gidecek vatandaşlara MERS-COV virüsü konusunda uyarılarda bulundu

        Başhekim Uzm. Dr. Vahit Demir konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Hac ve umre ziyaretlerinin gündemde olduğu bu günlerde MERS-COV önemli bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. 'Orta Doğu Solunum Sendromu Corona Virüsü' insanlarda ilk kez 2012 yılında Suudi Arabistan ve Ürdün'de tanımlanmıştır. Normalde corono virüsler öksürük, ateş yüksekliği, burun akıntısı, kırgınlık gibi soğuk algınlığı belirtileri yapmaktadır" dedi.

        İLÇEDE MERS-COV VİRÜSÜNE RASTLANMADI

        Kula'da şimdiye kadar MERS-COV virüsüne rastlamadıklarını kaydeden Başhekim Demir, "Kula'da umreden dönen bir vatandaşın yüksek ateş, öksürük ve solunum sıkıntısı şikayeti ile devlet hastanesi acil servisimize başvurmuş olup hastamızı MERS-COV şüpheli vakası olarak Manisa Devlet Hastanesi'ne sevk ettik. Bu hastamız yapılan laboratuvar analizlerinde MERS-COV virüsüne rastlanmamıştır" şeklinde konuştu.

        Demir açıklamasının devamında, "Ancak MERS-COV hastalığı ciddi nefes darlığı, solunum yetmezliği ve buna bağlı diğer organlarda gelişen bozukluklarla seyreden bir tablodur. Klinik tablo gelişen vakaların yüzde 75'inde diyabet, hipertansiyon, obezite, kanser, kronik böbrek, kalp ve akciğer hastalıkları gibi eşlik eden hastalıkların olduğu görülmüştür. Bu nedenle kronik hastalığı olan kişilerin MERS-COV için daha fazla risk taşıdığı ve daha dikkatli olmaları gerektiği söylenebilir. 2014 itibari ile Suudi Arabistan'da 756 laboratuvar olarak doğrulanmış vaka tespit edilmiş ve bu vakaların 322'si kaybedilmiştir.

        Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2012 ile 2014 tarihleri arasında dünyada 877 MERS-COV vakası tespit edilmiş, bu vakalardan 317'si kaybedilmiştir. İnsandan insana bulaş MERS-COV enfeksiyonunun önemli bir basamağını oluşturmaktadır. Ayrıca insandan insana bulaşan vakaların, tam olarak kanıtlanamasa da yakın temasın MERS-COV yayılımında önemli olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle hac ve umre yolculuğu yapacak kişiler için el hijyeni, öksürük ve aksırık sırasında ağız ve burun kapatılması, solunum sekresyonları ile temas durumunda ellerin yıkanması akut ateşli solunumsal şikayetleri olan kişilerden en az 1 metre uzakta durmak, kalabalık alanlarda maske kullanmak gibi solunumsal hijyen önerileri, gıda güvenliği önerileri (çiğ süt ve hayvansal ürünler tüketmemek, çiğ tüketilecek sebze ve meyveleri iyice yıkayarak tüketmek gibi), kişisel hijyen önerileri ile hayvanlarla temastan kaçınmak tavsiye edilmektedir.

        MERS-COV vakalarının görüldüğü Ortadoğu'daki ülkelere seyahat edenlerin, bu ülkelerde bulunduğu sürede ateş ve öksürüğün eşlik ettiği ciddi akut solunumsal bir hastalık gelişmesi durumunda hemen ilgili yerlere haber vermesi, solunum hijyen önerilerine dikkat etmesi, mümkünse kalabalık yerlere girmemesi, eğer girmek zorunda kalıyorsa ağzını ve yüzünü kapatması önerilmektedir. Yolculuk dönüşü 14 gün içinde ateş, öksürük, solunum sıkıntısı gelişirse sağlık kuruluşuna başvurmaları ve burada uzmanlara Ortadoğu'ya yolculuk öyküsünü bildirmeleri gerekmektedir." dedi.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ