Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalp Sağlığı Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, şişmanlığın hipertansiyonun en büyük sebebi olduğunu söyledi

        Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, şişmanlığın hipertansiyonun en büyük sebebi olduğunu söyledi. Selçuk, "Hipertansiyon kan basıncının yüksek olması ile tanımlanır ve koroner kalp hastalıkları için önemli bir risk faktörüdür. Toplumumuzda görülme sıklığı yüzde 31.8 gibi oldukça yüksek olup kardiyovasküler olayların %35'inden sorumlu olan bir sağlık problemidir. Hipertansiyonlu bir kişinin kalp hastalığına yakalanma hızı normal tansiyonlu bireylere oranla 3-4 kat fazladır." dedi.

        Beden ağırlığı olması gerekenden yüzde 20 fazla olan kişilerde hipertansiyon oluşum sıklığının normal kilolu olanların iki katı olduğunu ifade eden Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, "Özellikle son yıllarda beden kitle indeksi dışında bel / kalça oranı da kan basıncı ile ilişkilendirilen bir parametredir. Özellikle erkeklerde 0.90 kadınlarda 0.85' in üzerinde bulunan değerler kalp hastalığı riskini arttıran faktörler arasındadır. Hipertansiyonun tedavisinde diyet tedavisinin rolü çok büyüktür. Hastanın klinik durumu ve kan bulguları göz önüne alındığında hekimlerin çoğu zaman öncelikli tercihi diyet tedavisi ve yaşam tarzı değişikliğidir" diye konuştu.

        Selçuk ayrıca; "Potasyum açısından yüksek içeriğe sahip besinler: brokoli, patates, ıspanak, marul, mantar, patates, kabak, havuç, enginar, kuru fasulye, mercimek, bezelye, fındık, kayısı, muz, portakal, hurma, kuru erik, kuru üzüm. Kalsiyum için tavsiye edilen miktar günde 800-1200 mg, magnezyum için 280-350 mg'dır. Bu minerallerin en yoğun olduğu besinlerse süt ve süt ürünleridir. Ayrıca kalsiyum için pekmez, susam, fındık, fıstık, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kurutulmuş meyveler; magnezyum için ıspanak, kuru baklagil, ekmek, badem, fıstık sayılabilir. Daha az yağ ve daha çok lif tüketmenin, kilo vermenin ötesinde, tansiyona yarar sağladığı iddia edilmektedir. Gerçekten de, yalnızca bitkisel besinlerle beslenenlerde her türlü besinle beslenenlere göre, - tuz tüketimleri anlamlı farklı olmasa bile- daha az tansiyon yüksekliği görüldüğü bildirilmiştir." şeklinde konuştu.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ