Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Çocuk Hastalıkları Doktor Cem Kara, yenidoğan sünnetinin anestezi gerektirmediğini belirterek, sünnet sonrası iyileşmenin hızlı ve rahat olduğunu söyledi

        Yenidoğan sünnetinin tercih edilmesinin sebeplerini anlatan Op. Dr. Cem Kara, yenidoğan sünnetinin anestezi gerektirmediğini belirterek, sünnet sonrası iyileşmenin hızlı ve rahat olduğunu söyledi.

        Bebeğin doğumunu takip eden 24-48 saat içinde yapılan yenidoğan sünneti Türkiye'de giderek yaygınlaşıyor. Bebek bekleyen anne-babalar, bebeğin cinsiyetinin erken olduğunu öğrenir öğrenmez, yenidoğan sünneti hakkında bilgi almaya başlıyor. Opr. Dr. Cem Kara, "Doğru olan, kulaktan dolma bilgiler yerine, anne-babaların bizlere ulaşıp tüm sorularının cevaplarını almasıdır. Aileler, doktorlarına soru sormaktan çekinmesinler" şeklinde konuştu.

        Cem Kara, yenidoğan sünneti yaptırmak için 5 önemli sebebi sıraladı. Yenidoğan sünnetinin anestezi gerektirmediğini belirten Cem Kara, "Çocukluk döneminde sünnet, genel anestezi altında yapılır. Her ne kadar çocuklara özel ve son derece dikkatli yapılıyor olsa da anne-babalar çocuklarının anestezi almasından endişe duyar. Yenidoğan döneminde yapılan sünnette bebeklere genel anestezi yapılmaz.Bu da anesteziden doğan riskleri ortadan kaldırır. Pipi etrafında sağlanan lokal uyuşukluk, yenidoğan sünneti için yeterlidir" dedi.

        "DİKİŞSİZ VE ESTETİK

        Op. Dr. Cem Kara yenidoğan sünnetinin dikişsiz ve estetik olduğuna dikkat çekerek, "Yenidoğanlarda uygulanan sünnet tekniği dikişsiz bir yöntemdir. Bebekteki yara iyileşmesi oldukça hızlıdır. Sünnet dikişsiz, yara iyileşmesi de hızlı olunca ortaya estetik sonuçlar ortaya çıkar" diye konuştu.

        Sünnet sonrası kanama riskinin az olduğunu ifade eden Kara, "Sünnet derisinin damarsal yapısı yeni gelişmekte olduğundan, sünnet işlemi sırasında kanama kontrolü kolay, işlem sonrası kanama riski oldukça az olur" şeklinde konuştu.

        "Sünnet sonrası iyileşme hızlı ve rahat, evde bakım kolaydır" diyen Çocuk Cerrahisi Uzmanı Operatör Doktor Cem Kara, "Yenidoğan sünnetinden sonra özel bir pansumana bile gerek duymadan, neredeyse bebeğin göbeği düşene kadar iyileşme sağlanır. Zaten ilk 48 saat annenin hastanede olduğu döneme denk geldiğinden, bu ilk bakım, hastanede hemşireler tarafından sağlanır. Anne bebeğiyle birlikte eve gittiğinde, özel hiç bir şey yapmadan sünnet derisinin hızla iyileştiğini görür. Bu dönemde anneden istediğimiz tek şey, bebeğini sık sık emzirmesidir. Bu da ailenin işini oldukça kolaylaştırır. Sünnetten iki gün sonra bebek normal şekilde banyo yapmaya başlayabilir" şeklinde konuştu.

        "BEBEKTE TRAVMAYA YOL AÇMAZ"

        Yenidoğan sünnetinin bebekte travmaya yol açmadığını dile getiren Kara, "Gerek yetişkinlerin anlattığı hikayeler gerekse de çocukların sünnet olan arkadaşlarından duydukları, sünnetin bir travma sebebi olmasına yol açabilir. Çocuk büyüdükçe genel anestezi alma gereği, ameliyat şeklinin değişmesi, iyileşme sürecinin uzaması travmayı ağırlaştırabilir. Sünnet, çocuk için baş etmesi zor, korkulan hatta kaçmaya çalışılan bir olaya dönebilir. Anılardaki yeri ne yazık ki acı ile özdeş hale gelir. Oysa yenidoğan sünneti bebek tarafından hatırlanmaz bile" dedi.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ