Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Prof. Dr. Gürol Emekdaş, kanın bir kullanma ömrü olduğunu belirtti

        Türkiye Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürol Emekdaş, kanın bir kullanma ömrü olduğunu belirterek, "Önemli olan kişilerin kan bağışını kendine görev edinerek yılın belli günlerine yayması" dedi.

        İhtiyaçtan fazla toplanan kanın belirli süre içinde kullanılmaması durumunda ziyan olacağını aktaran Emekdaş, bunun için düzenli kan bağışının son derece önemli olduğunu vurguladı.

        Her bireyin sorumluluk içinde kan bağışını yerine getirmesi, bu konuda herkesin duyarlı olması gerektiğini ifade eden Emekdaş, "Kan bağışı aktivitesinin yılın değişik günlerine yayılması gerekir. Siz belli güne lokalize olduğunuzda ihtiyaç fazlası kan temin edeceksiniz. Kanın bir kullanma ömrü var, bir raf ömrü var, 42 günü geçirdiğiniz zaman kullanılamaz" diye konuştu.

        Kan bağışında gerçekleştirilen toplu organizasyonların hem iyi hem de kötü bir yanı olduğuna işaret eden Emekdaş, şöyle dedi:

        "Olağanüstü hallerde tabi ki ihtiyaç olduğunda verilsin. Bunları değerlendirmek, kan bağışını özendirmek amacıyla bir araçtır ama önemli olan kişilerin bunları kendine görev edinerek yılın belli günlerine yayması. Bizim de dengeli şekilde kan toplamamıza neden olacaktır. Dolayısıyla bir günde 5 bin ünite kan topladığınızda onun hepsini kullanamayacaksanız ziyan olacaktır. Bundan dolayı o sirkülasyonun düzenli olması gerekir, düzenli bir şekilde kan bağışında bulunmak lazım. Tabi ki etkinliklerde de kan bağışlanmasında yarar var."

        "Kan bağışında üniversite öğrencileri aktif"

        Emekdaş, bağış konusunda sosyal projelerin ve bunları uygulayan toplulukların önemli bir görev yerine getirdiğini dile getirdi.

        Özellikle üniversite öğrencilerinin bu konuda aktif olduğunu anlatan Emekdaş, şunları kaydetti:

        "Ülkemizde birçok üniversitede değişik öğrenci toplulukları faaliyetleri üstleniyorlar. Mesela Mersin Üniversitesinde Kan Bağışı Gönüllüleri Öğrenci Topluluğu var. Değişik üniversitelerde Kızılay'ın yürüttüğü öğrenci toplulukları var. Giresun Üniversitesinde Tıbbiyeliler Öğrenci Topluluğu bu işi üstlenmiş durumda. Dolayısıyla gençler birbirini çok iyi etkileyebiliyor. Bu topluluklar aracılığıyla eğitim faaliyetleri danışman hoca nezaretinde gerçekleştiriliyor. Çünkü yanlış bilgilendirmeler, yanlış aktarımlar olmamalı. Tabi ki bir lidere ihtiyaç var."

        Prof. Dr. Emekdaş, söz konusu derneklerin eğitim ağırlıklı çalışmalar yürüttüğünü de sözlerine ekledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ