Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalp Sağlığı Durmuş kalp çalıştırılıp, bir Türk'e nakledildi!

        HT GAZETE

        İngiltere’de ilk kez yapılan bir ameliyatla, kalbi durmuş bir donörden alınan ‘atmayan kalp’ özel bir kutuda yeniden çalışır hale getirildikten sonra, Londra’da yaşayan Türk asıllı 60 yaşındaki hasta Hüseyin Ulucan’a nakledildi. Avrupa’da da ilk olan operasyonun ardından BBC’ye konuşan Ulucan, 2008 yılında geçirdiği kalp krizi sonrasında yürümekte ve nefes almakta zorlandığını ifade ederek, “Ameliyat öncesinde hayat kalitem çok düşüktü. Şimdi ise her gün kendimi daha güçlü hissediyorum” dedi. Papworth Hastanesi’nde ameliyatı gerçekleştiren ekibin baş cerrahı Stephen Large, ‘durmuş’ kalbin Ulucan’a nakledilebilmesi için ilk etapta vücut dışında da atmasını sağlayan ‘kalp kutusu’ adlı özel bir kutuya alındığını ve çalıştırılıp nakilden önce 50 dakika boyunca atmasının sağlandığını anlattı. Large, “Böylece kalbin iyi durumda olduğunu anladık” diye konuştu.

        İLK OPERASYON AVUSTRALYA’DA YAPILMIŞTI

        Kalp nakilleri, genellikle beyin ölümü gerçekleşen kişilerden alınan ‘çalışır’ haldeki kalplerle gerçekleştiriliyor. ‘Durmuş’ bir kalbin kadavradan alındıktan sonra çalıştırılıp bir başka kişiye nakli dünyada ikinci kez oluyor. Avustralya’da, hayatını kaybeden bir kişinin yaklaşık 20 dakikadır atmayan kalbi, ‘kalp kutusu’ olarak bilinen makinede canlandırıldıktan sonra, 57 yaşındaki Michelle Gribilas’e nakledilmişti.

        TEKRAR NASIL ÇALIŞTIRILDI

        Durmuş kalp, yeniden çalışması için ‘kalp kutusu’na konuluyor. Böylece kalbin sıcak tutulması ve ritmi tekrar sağlanıyor. Atmadığı süre içinde kalbin kaslarında oluşan zararın azaltılması için de organa besleyici sıvı veriliyor. Uzmanlar, kalp kutusunun dünyada yaygınlaşması halinde, kalp nakliyle kurtarılan hayat sayısının yüzde 30 artabileceğini düşünüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ