Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        1

        Sema EREREN / HT CUMARTESİ

        İster kahvaltı, ister ara öğün için birbirinden sağlıklı, lezzetli ve kolay taşınabilir smoothie’ler hazırlamak için kolları sıvayın. Meyve- sebzelerin taze olması ve en az 800 watt’lık bir blender, smoothie için olmazsa olmaz. Harika bir smoothie hazırlamanın 8 altın kuralını derledik.

        2

        1-Smoothie’nizde kullanmayı planladığınız meyveleri önceden buzlukta dondurmak zamandan tasarruf etmenizi sağlar. Muz, ince ince dilimlenip buzlukta saklanmak için ideal.

        3

        2- Malzemeleri blender’a ekleme sırasının epey önemli olduğunu unutmayın. Süt, yoğurt, su ya da meyve suyu blender’a öncelikli olarak konulmalı. Ardından yeşil yapraklar gibi hafif ve kuru mazemeler blender’a atılmalı. Son olarak buz ve meyve parçaları ilave edilmeli.

        4

        3- Meyve ve sebze oranı smoothie’de lezzeti yakalamak için büyük önem taşıyor. Tek kişilik bir smoothie hazırlamanın ideal yolu yüzde 60 meyve (ortalama 1.5 su bardağı), yüzde 40 sebze (ortalama 1 su bardağı) kullanmaktan geçiyor. Smoothie’nizin içine yaklaşık 1 su bardağı kadar su, badem sütü, hindistancevizi sütü, soya sütü ya da elma suyu gibi sıvılar da eklemeyi ihmal etmeyin.

        5

        4- Yeşil sebze miktarı fazla smoothie’lere az miktarda tuz ve limon ilave etmek hoş bir lezzet katabilir. Ispanak, pazı, kara ve kırmızı lahana, brokoli gibi sebzeleri tatlandırmak için ayrıca çilek, yaban mersini, elma, armut, salatalık ya da kivi de kullanılabilir. Arada zencefil gibi baskın tatları az miktarda da olsa eklerseniz hoş bir tat dengesi yakalayabilirsiniz.

        6

        5- Hazırladığınız smoothie’nizi acımsı ya da ekşi mi buldunuz? İlave ettiğiniz sıvıyı artırarak keskinliğini seyreltebileceğiniz gibi doğal yoldan tat katmak için şeker, bal ilave etmek yerine muz, elma, mango ya da armut da kullanabilirsiniz.

        7

        6- Muz ve avokado, krema kıvamı elde etmek için en ideal malzemeler. Muzun diğer meyveler ve kakaoyla harika bir lezzet oluşturduğu da unutulmamalı.

        8

        7- Smoothie’nizin daha doyurucu ve protein oranının yüksek olmasını istiyorsanız badem, kaju, keten veya kenevir tohumu ekleyebilirsiniz.

        9

        8- Hazırladığınız içeceğinizi tazeyken tüketmeye çalışın. Arta kalan smoothie’nizi hava almayan cam bir kapta 24-72 saat arası buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Ancak içmeden önce mutlaka çalkalayın.

        10

        GÜNE BAŞLARKEN

        Smoothie’nizde hangi sebze ve meyveleri kullanacağınız damak zevkinize kalmış. Ancak uzmanlar kahvaltı ve ara öğünde tüketilmesini öneriyor.

        11

        ÇOCUĞUNUZUN AKLINI ÇELİN

        Smoothie’ler çocuklar için de harikalar yaratıyor. Onlara ıspanak gibi sebzeleri yedirmekte zorlanıyorsanız aklını smoothie’lerle çelin. Blender’a çocuğunuzun sevdiği meyveleri ilave ederek yedirmek istediğiniz sebzelere tat katabilir, zevkle içeceği, besin değeri yüksek smoothie’ler hazırlayabilirsiniz. Smoothie’nizde güzel renk elde etmek için ufak hileler yapabilirsiniz; pembe bir smoothie için bir parça pancar atabilirsiniz ya da rengi açmak için elma...

        12

        NEDEN SMOOTHİE?

        Koyu kıvamlı bir meyve püresi olarak dünyada ilk kez Mabel Stegner’ın 1940’ta New York Herald Tribune için yazdığı “Let the blender do it for you” adlı makalesinde kullanıldı. Smoothie 60’lı yıllardan itibaren ABD’de blender’ların yaygınlaşmasıyla bilinir hale gelse de kafe ve süpermarket raflarında şişelenmiş biçimde yer alması 2000’lerin başında gerçekleşti.

        13

        Nane smoothie
        -1 avuç nane
        -4 kivi
        -1 elma
        -2 yemek kaşığı yoğurt
        -1 top dondurma
        -Buz

        14

        Muz smoothie
        -1.5 su bardağı süt
        -Yarım muz
        -1 yemek kaşığı yoğurt
        -1/4 çay kaşığı zencefil
        -1 çay kaşığı tarçın
        -1 yemek kaşığı keten tohumu

        15

        Pembe smoothie
        -5 çilek
        -1 avuç yaban mersini
        -1 muz
        -4 kaşık yoğurt
        -1 su bardağı süt

        16

        Yeşil smoothie
        -Bir avuç ıspanak
        -Yarım kivi
        -Yarım yeşil elma
        -Yarım portakal
        -Yarım muz veya tercihen 1 muz
        -Yarım elma büyüklüğünde ananas
        -Yarım su bardağı elma suyu
        -Buz

        17

        Havuç smoothie
        -2 adet havuç
        -1/4 zencefil
        -1 elma
        -2 yemek kaşığı yoğurt
        -Yarım ananas
        -2 top dondurma

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ