Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık 2 yaşındaki Matheryn, ailesinin kararıyla gelecekte diriltilmek üzere donduruldu

        HT GAZETE

        Dünyada cansız vücutlarını içi sıvı nitrojen dolu büyük metal silindirler içerisinde, eksi 196 derecede donduran yüzlerce insan var. Bu kişiler tıbbın ilerleyip kendilerini yeniden dirilteceği umuduyla bu yola başvurdular. İşte onlardan biri de beyin kanseri nedeniyle hayatını kaybeden 2 yaşındaki Matheryn.

        Çocuklarını kaybetmek istemeyen ailesi, Matheryn’i ileride tıp geliştiğinde ve yeni tedavi teknikleri bulunduğunda yeniden hayata döndürülmek için dondurdu. Küçük kızın babası Dr. Sahatorn Naovaratpong taşıyıcı bir anne yardımıyla dünyaya gelen kızının laboratuvarda yeni organlar yaratma imkânlarının artmasıyla hayata dönme şansının olduğunu söyledi.

        Tayland’daki Bangkok Hastanesi’nde ABD’nin Arizona Eyaleti’nde bu amaçla hizmet veren “Alcor Uzun Yaşam Kurumu”na getirilen küçük kızın beyni ve vücudu ayrı ayrı kapsüllerde donduruldu. Eksi 196 derecedeki sıvı nitrojenle kaplı tüplerde 2 parça halinde dondurulan küçük kız daha önce beynindeki tümör nedeniyle 20 seans kemoterapi ve 12 kez de beyin ameliyatı geçirmiş, beyninin sol lobunun yüzde 80’i alınmıştı.

        Ancak tedavi sonuç vermeyince yaşam destek ünitesine bağlandı. Ailesinin minik kızın dondurulmasına karar vermesiyle geçtiğimiz ocak ayında yaşam destek ünitesinden çıkarılan Matheryn için ailesi Alcor’a senelik 770 dolar ve özel muhafazalı beyinin dondurulması için de 80 bin dolar ücret ödüyor.

        BİN KİŞİ SIRADA

        Dondurma işlemi göğüs kafesinin açılarak tüm kanın özel bir teknikle çekilmesi ve antifiriz doldurulması, ardından vücudun eksi 196 dereceye kadar soğutulmasıyla yapılıyor. Vücudunu tümden dondurup saklatmak isteyenler ise yılda 220 bin dolar ödüyor.

        Alcor’da dondurma işlemi yapılan 134 kişi var. Başvuranların sayısı ise bini aştı. Şirket bunun için 3 boyutlu yazıcı teknolojisi ile organ basma teknolojisini de yakın zamanda başlatmayı planlıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ