Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Doğanın Mucizeleri Ceviz, Beyni güçlendiriyor, kalbe iyi geliyor, kolesterolü düzenlerken güç ve kuvvet veriyor

        Diyetisyen Duygu Deniz, cevizin faydalarının saymakla bitmediğini belirterek, "Günde 2-3 adet ceviz tüketmek birçok derde şifa oluyor. Beyni güçlendiriyor, kalbe iyi geliyor, kolesterolü düzenlerken güç ve kuvvet veriyor'' dedi.

        Sağlıklı beslenmeyle ilgili bilgiler veren Diyetisyen Duygu Deniz, cevizin, aç olarak kahvaltılarda yenildiği zaman hafıza kaybına ve kolesterole de çok büyük faydaları bulunduğunu, şekil olarak beyne benzerliyle dikkat çeken cevizin, kavrama yeteneğini geliştirdiğini, Alzheimer ve Parkinson hastalıklarına karşı da koruyucu bir etki gösterdiğini kaydetti.

        Diyetisyen Deniz, cevizin faydalarını şöyle anlattı:

        "Ceviz, içerisinde doymamış çoklu yağ asitleri dediğimiz omega 6, omega 3 ve omega 9 açısından çok zengindir. Çoklu doymamış yağ asitleri başta kalp sağlığı olmak üzere vücudumuz için çok büyük faydaları olan yağ asitleridir. Kalp damar hastalıkları açısından cevizin çok büyük faydaları vardır. Özellikle yüksek tri-gliserit ve yüksek LDL dediğimiz kötü huylu kolesterolü düşürmede cevizin faydaları vardır. Bunun dışında ceviz çinko, selenyum, magnezyum gibi önemli minareler içerir. Bu minareller bağışıklık ve sinir sistemimiz açısından çok önemlidir. Ceviz çok faydalı, kalp sağlığı açısından da önemli bir yiyecektir. Diyabet hastalarına dengeleyici özelliği nedeniyle ceviz öneriliyor. Ceviz tüketirken aşırıya kaçmamak gerekiyor. Günde dört adet ceviz içi yemek, vücuttaki yağ oranını artırıyor.''

        Cevizin, yağ bakımından çok zengin olmasından dolayı kalorisi yüksek bir yiyecek olduğunu belirten Diyetisyen Deniz, "Ama aynı zamanda içerisinde bitkisel proteinler vardır. Yani doyuruculuk özelliği de vardır. Diyabet hastaları özellikle ara öğünlerinde meyve ile beraber cevizi aldıkları zaman kan şekerlerinin hızlı yükselmesini engelleyecektir. İçerisindeki çoklu doymamış yağ asitleri böbrek hastaları için kalp damar rahatsızlığını önleme ve şeker hastalığının ilerlemesini önleme gibi bir özelliğe sahiptir. Bu yüzden diyabet hastaları ara öğünlerinde iki ya da üç adet ceviz içi tükettikleri zaman özellikle meyve ile beraber onlar için daha faydalı olacaktır. Bir ceviz ortalama 45 kalori içermekte, bu yüzden kişi kilolu ise ceviz tüketimi maksimum günde 3-4 adet olabilir. Kilolu değilse ve günlük enerjiye ihtiyacı olan bir kişi ise yine 5-6 adet ceviz tüketmesinde bir sakınca yoktur'' diye konuştu.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ