Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Çay ve süte dikkat!

        Dr. İbrahim Bağcivan, beslenme bozukluğu ile ortaya çıkan demir eksikliğinin üç nedeni bulunduğunu belirtiyor:

        - Demirden fakir beslenmek

        - Kırmızı et yememek

        - Çok fazla miktarda çay, kahve tüketmek

        Bu durumda kişi iyi de beslense, demir vücudundan iyi emilmeyebiliyor.

        Ülser ilaçlarına da dikkat

        Emilim bozukluğunda, çay tüketiminin fazla olması ve ülser ilaçlarının kullanılması demirin emilimini olumsuz etkiliyor. Mide asidini azaltan sorun varsa, ülser ilaçları kullanılıyorsa, çay tüketimi fazlaysa, demirden zengin beslenilse de aslında almamış gibi oluyor. Bu nedenle kahve ve çayın yemekten sonra içilmemesi gerekiyor.

        Adet ve hemoroid

        Adet ve hemoroid kanamaları, mide ve barsakta fark edilmeyen gizli kanamalar sonucunda demir eksikliği ortaya çıkabiliyor. Demir eksikliğinden yola çıkarak barsak kanseri tanısı, adet düzensizliği tesbit edilebiliyor.

        Hamilelikte daha çok demir lazım

        Hamilelikte demire olan ihtiyaç çok artıyor. Bu nedenle anne adayı, normal beslense bile demir eksikliğini yerine koyamıyor. Vücuda giren demir ikiye bölünüyor. Demirin çoğunu da bebek alıyor. Aynı şekilde ergenlik çağında da ihtiyaç artışı oluyor, bu ihtiyaç beslenmeyle karşılanamıyorsa yine demir eksikliği ortaya çıkıyor.

        Erkeklerde 50 yaş üstü demir eksikliği tehlikeli

        Demir eksikliği daha çok kadınlarda görülen bir sağlık sorunu. Erkeklerde rutin bir kayıp olmuyor. Kadınlarda, adet kanamaları yüzünen kayıp oluyor. Uzun süren ve düzensiz kanamalarda sorun kaçınılmaz oluyor. Gebelikte de ihtiyaç artıyor. Erkekte demir eksikliği tesbit edilirse bu ciddi bir sorundur. Erkekte demir eksikliği tesbit edilince nedeni araştırılıyor. Kadınlarda uzamış demir eksikliği varsa, tedaviye yanıt vermiyorsa yoksa araştırılıyor. Erkekte 50 yaş üzerinde demir eksikliği varsa yüzde 5-10 kalınbarsak tümörü görülüyor.

        Tedavisi nasıl yapılıyor?

        Dr. İbrahim Bağcivan, eğer emilim sorunu varsa, ağızdan demir vermenin fayda etmediğini, bu nedenle tedavide iğne formunu tercih ettiklerini belirtiyor. Demir eksikliği adet, hemoroid gibi kanamalara bağlıysa, demir tedavisine başlandığı gibi kaybın da giderilmesi gerekiyor. Tedaviden etkili şekilde cevap alınamıyorsa, kaybın mutlaka kontrol altına alınması gerekiyor. Hastaya demir verilmesine karşın, değerleri yine düşükse iğne tedavisine geçiliyor. Emilim sorunu, ülser ve mide ameliyatı olanlarda görülüyor. Demirin emilmesi için mide asidine ihtiyaç var. Mide ameliyatında mide asidini kestikleri için demir emilim bozukluğu ortaya çıkıyor. Bunların da dönem dönem iğne almaları gerekiyor. Hastaların doku demirlerine bakarak çoğu zaman ayda bir iki ayda bir demir enjeksiyonu öneriliyor.

        En çok demir dut pekmezi, kara üzüm ve kırmızı şarapta

        Demir en fazla dut pekmezi, kara üzüm ve kırmızı şarapta bulunuyor. Dr. Bağcivan, demir eksikliği bulunan kişilere şu önerilerin faydalı olduğunu belirtiyor:

        * Şarabı hastalara demir alabilmek için diye bir öneride bulunmuyoruz. Ama şarap içiyorlarsa, miktarına kısıtlama getirilerek demir alınabilir.

        * Süt ve çay demir emilimini bozuyor. Sütü akşam içip, demir ilacını sabah almalarını öneriyoruz.

        * Demiri meyve suyuyla içince emilim artıyor en uygun seçenek de portakal suyu oluyor. Asit özellikli içeceklerin demir kullanırken tercih edilmesi gerekiyor

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ