Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Nöroloji Uyku Bilimi Kanadalı bilim insanları tarafından geliştirilen teori sayesinde vücut saatinin değiştirilebileceği iddia edildi

        Henüz deneme aşamasında olan ve Kanadalı bilim insanları tarafından geliştirilen bir terorinin, vücut saatini değiştirebileceği iddia ediliyor.

        Kanada'daki McGill ve Concordia üniversiteleri akademisyenlerinin ortaklaşa yaptığı araştırmada, uyku problemi yaşayanlara umut olabilecek sonuçlar ortaya çıktı. Araştırmada yer alan uzmanlar, vücut saatini sıfırlamanın mümkün olduğunu iddia ediyor.

        Nature Neuroscience'da yayınlanan çalışmaya göre, fosfat ile beyindeki proteinler bir araya geldiğinde kişinin moleküler vücut saati sıfırlanıyor. Araştırmacılar, ışığın protein sentezine sebep olduğunun ve dolayısıyla ışığın bu işlemde önemli bir rol oynadığının altını çiziyor.

        Ekip adına açıklamalarda bulunan McGill Üniversitesi profesörlerinden Nahum Sonenberg'e göre, çalışma ışığın beyindeki protein sentezinde oynadığı rol ve bu etkileşimin ardından vücut saatindeki değişimleri göstermesi açısından bir ilk niteliğinde.

        Bu teoriyi pratikte denemek için harekete geçen ekip, ilk olarak tüm memelilerin benzer vücut saati sistemine sahip olmasından dolayı fareler üzerinde testlere başladı.

        Ekip, ışığın sentezine sebep olduğu 'eIF4E' isimli proteinin salınımını engelledi ve bu sayede insanlar üzerindeki etkilerini araştırdı. Bu işlemin uygulandığı farelerin diğerlerine oranla ışığa bağlı vücut saatini sıfırlama işlemine daha az tepki verdiği saptandı.

        "UYKU BOZUKLUKLARINA ÇÖZÜM OLABİLİR"

        Bu bulguların insanların tedavisinde kullanılması için henüz erken olduğunu belirten ekip, bu yöntemin uzun vadede uyku bozukluğu gibi rahatsızlıkların çözümünde etkili olabileceğini belirtiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ