Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ergün Kürün, burun solunumunun ağızdan nefes almaya göre daha sağlıklı olduğunu belirtti

        Neşet KARADAĞ / HABERTÜRK HABER MERKEZİ

        Halk arasında, aşırı sinirlenmiş durumdaki kişiler için kullanılan "Burnundan soluyor" deyimi aslında sağlıklı bir nefes alma yöntemini de işaret ettiği belirtildi. Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ergün Kürün, iyi ve kaliteli nefes alıp vermenin sağlık için vazgeçilmez olduğunu söyledi.

        Burun solunumunun ağızdan nefes almaya göre daha sağlıklı olduğunu söyleyen Op. Dr. Kürün, "Burun, alınan havayı süzer, temizler, nemlendirir, ısıtır, filtre eder, kısaca havayı rafine eder, kaliteli hale getirir. Ağızdan soluk alıp vermek ağızdan başlayarak tüm üst ve alt solunum yollarında kurumaya neden olur. Bu durum farenjit, larenjit, bronşit ve astım gibi birçok hastalık için hazırlayıcı faktördür" dedi.

        'HAVA YOLUNU DARALTIYOR'

        Günümüzde en sık karşılaşan burun tıkanıklığı türünün, tıp dilinde 'burun septumu' olarak adlandırılan önde kıkırdak arkada ise ince bir kemik yapraktan oluşan yapıdaki eğrilik olduğunu söyleyen, Op. Dr. Kürün, "Nasıl çift gidiş gelişli bir yolda orta kısımda refüjde eğrilik problemi yolun daralmasına neden olursa burunda da septum duvarındaki problemler hava yolunun daralmasına neden olur. Bu eğrilikler genellikle doğum sırasında yüzün dar anne rahminden çıkarken basılması sonucu; daha yeni doğan döneminde oluşan kıkırdak çatlaklarının büyüme sırasında belirginleşmesi ve büyümesi ile oluşabildiği gibi, sonradan çocukluk çağındaki hafif darbeler bile büyüme devam ederken eğrilik ve tıkanmaya neden olabilir" diye konuştu.

        'SAĞLIKLI NEFES İÇİN SAĞLIKLI BURUN'

        Burun septumunun düzgün olmasının sağlıklı nefes alabilmenin ilk şartı olduğunu söyleyen Op.Dr. Kürün, "Burun septumundaki bu eğrilikler, tek başına veya başka burun tıkanıklığı nedenleri ile beraber ciddi burun tıkanıklığına neden olur. Ayrıca 'eğri burun' oluşmasına da yol açar. Hasta, burun tıkanıklığı yüzünden nefes alamadığı, rahat bir uyku uyuyamadığı gibi, dış görünüşünün de bozulması nedeniyle kendine güvensizlik, çekingenlik, alay konusu olma gibi sosyal problemler yaşayabilmektedir. Bu gibi durumlarda burun içi ve dışının aynı anda düzeltildiği estetik burun ameliyatı ile hem eğrilik düzeltilebilir hem de hastanın sağlıklı nefes alması sağlanabilir" dedi.

        'BURUN KEMİĞİ DÜZELTİLMELİ'

        Burun kemiği eğriliği düzeltilmesinin şart olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Kürün,"Tüm estetik burun ameliyatlarında burun orta kemiğinin mutlaka düzeltilmesi gerekiyor. Bunun hastanın hem görünümüne hem de nefesinin iyileşmesine katkısı oluyor. Burun kemiği eğriliğine bazen de burun çatısı darlığı (internal valv darlığı) veya burun yan duvarlarının güçsüzlüğü (eksternal valv darlığı) eşlik edebilir. Bu durumlarda burun kemiğinin düzeltildiği aynı ameliyatta burun yan duvarları güçlendirilmelidir" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ