Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Uzm. Dr. Mustafa Bostancı, ani ısı değişikliklerinin yaşandığı günlerde hastalıklara yenik düşmemek için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı

        Güne başlarken şiddetli rüzgar ve soğuğa maruz kalıp, öğleden sonra ani sıcak ve boğucu hava ile yüz yüze gelmek, ne giyeceğimizi şaşırmak, bahar aylarında sıkça karşı karşıya kaldığımız durumlardan.

        Mevsim geçişleri yaşanırken meydana gelen ani ısı değişimleri, bizi hazırlıksız yakaladığı için pek çok hastalığa yol açabiliyor. Uzm. Dr. Mustafa Bostancı, ani ısı değişikliklerinin yaşandığı bu günlerde hastalıklara yenik düşmemek için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

        HAVA ŞARTLARINDAKİ ANİ DEĞİŞMLER BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ZAYIFLATIYOR

        Uzm. Dr. Mustafa Bostancı, hava şartlarında ani değişimlerde hissedilen rüzgar ve soğuğun vücudu hazırlıksız yakaladığını belirterek, "Sağlıklı bir kişide görülmesi gereken ortalama vücut ısısı 36,5-37 derecedir. Bu ısı ayarının beyindeki kontrol merkezi, dış ortam ile ilgili gerekli uyarıları alıp; kan damarları, ter bezleri, akciğer, deri, böbrekler, böbrek üstü bezleri, yağ dokusu ve kaslar ile ısıyı dengelemeye çalışmaktadır. Damarların genişlediği, büzüldüğü, ter bezleri salgılarının artıp azaldığı bu düzenleme sırasında; terleme duygusu veya üşüme duygusu da ortaya çıkar. Denge sağlanırken, ihtiyaca göre, böbreklerdeki su da tutulmakta veya atılmaktadır. Hava şartlarında ani değişimler meydana geldiğinde, hissedilen rüzgar ve soğuk vücudumuzu hazırlıksız yakalayarak; bağışıklı sistemimizin zayıflamasına neden olmaktadır. Direncin düştüğü bu zayıf dönemde hastalıklara yakalanmak da kaçınılmaz hale gelebilmektedir" dedi.

        SAVUNMASIZ KALAN VÜCUDUNUZU DOĞRU BESLENEREK KORUYUN

        Hastalıklaran korunmak için doğru gıdalarla metabolizmayı güçlendirmenin mümkün oduğunu söyleyen Uzm. Dr. Bostancı, beslenmeyle ilgili şu önerilerinde bulundu: "Güne yeşil ve sarı meyvelerin sularıyla başlamak, C vitamini açısından zengin bir beslenme sağlayacaktır. Özellikle boğazda duyulan hassasiyet ya da öksürük için bu içecekler oldukça faydalı olabilmektedir. Günün geri kalanında ise bitki çayları tüketmek sıvı alımını sağlarken, güçlü bir koruma için metabolizmaya destek olmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirirken önem verilmesi gereken diğer doğal takviyeler ise ekinezya bitkisi ve ekmek mayasından üretilen beta-glukandır. Öte yandan vücudun savunma sisteminin işlevini yapabiliyor olması için burun ve ağızdan başlayan giriş yollarının sağlıklı olması büyük önem taşır. Bu sistemin düzgün çalışması için günde ortalama 2-3 litre su tüketilmesi önerilmektedir."

        HASTALIKLARA BU ÖNERİLERLE "DUR DEYİN!

        Uyku düzeninin bağışıklık sistemini etkilediğine dikkat çeken Uzm. Dr. Bostancı, hastalıklardan korunmak için önerilerine şu şekilde devam etti: "Günde en az 7-8 saatlik kaliteli bir uykuyla vücut dinlenip, ertesi gün için gerekli enerjiyi toplamaktadır. Uyunulan ortamın özelliklerine dikkat etmek gerekir. İyi havalandırılmamış, nemli, çok sıcak veya çok soğuk bir ortam, uyku kalitenizi düşüreceğinden bağışıklık sisteminizi de olumsuz etkileyecektir. Kaliteli bir uykunun ardından alınacak ılık bir duş ise, sizi güne hazırlayacak ve gün boyu zinde kalmanızı sağlayacaktır.

        Hava değişimlerinin yaşandığı günlerde, en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de duruma uygun giyinmektir. Soğuktan korunmak veya sıcaktan etkilenmemek için doğru kıyafetlerin seçilmesi gerekmektedir. Özellikle tahmin edilemeyecek değişimlere karşı giyim konusunda tedarikli olmak, mümkünse kat kat giyimi tercih etmek, durumsal değişikliklere ayak uydurabilmek adına faydalı olacaktır. Ayrıca, kıyafetlerin bolluğu da vücut ısısının korunmasında etkilidir. Fazla sıkı veya gereğinden bol kıyafetler vücut ısısının korunmasını zorlaştırmaktadırlar.

        Vücudun savunma mekanizmasında düşüş gözlenen dönemlerde spor yapmak bağışıklık sistemini güçlendiren bir diğer etkendir. Haftada 3-4 gün yapılan düzenli yürüyüşlerin yanı sıra; yaş ve fiziksel özellikler göz önünde bulundurularak tercih edilecek çeşitli sporlar hastalıkları önlemeye yardımcı olacaktır."

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ