Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanser Bilim insanları, insanların kanser olup olmayacağını 13 yıl önceden tespit eden bir test geliştirdi

        HT GAZETE

        ABD’deki Harvard ve Northwestern üniversiteleri, insanoğlunun genetik yapısındaki değişimin izini sürdü ve 13 yıl içinde kanser olup olmayacağını yüzde 100 doğruluk oranıyla haber veren bir test geliştirdi. 13 yıl içinde kansere yakalanacak kişilerin telomerleri olması gerekenden daha kısa tespit edildi. Testi geliştirme aşamasında yapılan araştırmalarla bir kişinin kanser olmasından yıllar önce vücudunda küçük ama kayda değer değişimler meydana geldiği de belirlendi. Bu araştırmayla birlikte geliştirilen test yeni bir tartışmayı da gündeme taşımış oldu: “13 yıl önceden kansere yakalanacağınızı bilmek ister misiniz?” Biz de sizin için bu soruyu ünlü isimlere sorduk.

        Psikiyatr Ayhan Akcan, böyle bir ihtimali önceden bilmenin insanın psikolojisini etkileyeceğini söyledi. Akcan, şunları söyledi: “Piyango kazanmak gibi. Yaptıran için travmatik bir özelliği var. Yani test pozitif çıksa önce şok dönemi, sonra reddetme dönemi, sonra da kabullenme dönemi. Kabullenme dönemi içerisinde olumsuz öfke patlamalarının olduğu dönem. Bu dönem risklidir. Kişi depresyona girebilir. Gelecekle ilgili plan yapmayıp intihara kadar giden kontrolsüz agresif durumlar olabilir. Hatta cinnet bile getirebilir. Çünkü ruhsal travmayı yok edemiyorsunuz. Bu anlamda sakıncası var. Tıbbi anlamda kullanılabilir. Ben böyle bir test yaptırmam.”

        TELOMER NEDİR?

        Telomer kromozomların bitişinde bulunan ve DNA’yı tehlikeden koruyan bir noktada yer alıyor. İnsanlar yaşlandıkça telomerler kısalıyor. Aynı yaştaki insanlardan, telomerleri daha kısa olanlarda kanser, kalp hastalığı, bunama ve ölüm riski daha yüksek

        ‘ANİDEN ÖLMEYİ TERCİH EDERİM’

        Oyuncu ve yazar Nilüfer Açıkalın da önceden öğrenmek istemeyenler arasında. Ancak Açıkalın testin bulunmasını olumlu bir gelişme olarak nitelendiriyor. “Eğer kansere yakalanma ihtimali varsa önceden tespit edip önlemek mümkün oluyorsa uygulanması kesinlikle yapılmalıdır” diyen Açıkalın şu görüşte: “Bana göre önceden tespit etmek ve önlem almak çok daha mantıklı. Genetik bilimiyle insanların gen haritası çıkarılarak hangi hastalıklara yatkın oldukları tespit edilebiliyor. Ben böyle bir test yaptırmak istemem. Mümkünse aniden ölmeyi tercih ederim.”

        Anne ve babasının hatta büyükbabasının kanser nedeniyle hayatlarını kaybettiğini söyleyen oyuncu Nilgün Belgün ise “Bu testi kesinlikle yaptırmak isterdim” diyor. Bu konuda çok hassas olduğunu söyleyen Belgün, “Önceden önlem alayım diye yaptırırım, Kanser çok sinsi bir hastalık. Erken teşhis edilemezse insanları kaybediyorsunuz. Benim için çok çok çağdaş bir düşünme tarzı. Kesinlikle yaptırmak isterim. Korkunun ecele faydası yok. Ailemde bire bir yaşadığım için. Başından bilinse ve ne kadar evvelden yapılırsa o kadar insanların yaşam kalitesi ve süresi uzun olur” diye konuştu. Oyuncu Behzat Uygur ise tıbbi açıdan iyi olup olmadığını bilmediğini belirterek, “Ama ben böyle bir şeyi uygulatırım. Buna göre önlemlerimi alırım. Psikolojik olarak sorun yaratabilir tabii ki. Ama daha önce bilip önleminin alınması, kişinin ona göre kendisine bakması, kötü alışkanlıklarını bırakması bunu önleyebilir. Ben böyle bir testi uygulatırım” dedi.

        HABER MERKEZİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ