Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Türkiye’de her 8 çocuktan 1’i astımlı

        Lütfi ERDOĞAN / HT GAZETE

        Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı astım raporuna göre her 4 astımlıdan biri yılda 1 kez astım krizi nedeniyle Acil Servis’e başvuruyor.

        Sağlık Bakanlığı, 5 Mayıs Dünya Astım Günü dolayısıyla bu hastalıkla ilgili çarpıcı bir rapor hazırladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerinden de yararlanılan rapora göre dünya genelinde 300 milyon astım hastası bulunuyor. 2025’te hasta sayısı 400 milyona çıkacak. Türkiye’de her 12-13 erişkinden ve her 7-8 çocuktan biri astım hastası.

        4 ASTIMLIDAN 1’İ KRİZ GEÇİRİYOR

        Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı astım raporuna göre her 4 astımlıdan biri yılda 1 kez astım krizi nedeniyle Acil Servis’e başvuruyor. Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru teknikle ve düzenli kullanılmaması, sigara dumanı, alerjik maddeler, kimyasallar gibi tetikleyicilere maruz kalma ve obezite sayıldı. Astımın kronik bir solunum yolu hastalığı olduğu belirtilen raporda, hastalığın tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi, öksürük gibi belirtilerle kendini gösterdiği vurgulandı.

        YÜZDE 10’U SİGARA İÇİYOR

        Dünyada 300 milyona yakın astım hastası olduğu bildirilirken, 2025 yılına kadar çeşitli sebeplerle astım hastalarının 400 milyona çıkacağı kaydedildi. Türkiye’de astımlı hastaların yüzde 10’undan fazlasının halen sigara içtiği ve yüzde 40’a yakınının obez olduğu aktarıldı. Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Eğitim Sorumlusu Dr. İlknur Bostancı, “Sık sık gribal enfeksiyon sonrası öksürüklere dikkat edilmeli. 4 haftadan uzun süren öksürük astım habercisi. Sigara, deterjan, boya gibi kimyasal maddelerin kokularına aşırı hassasiyet olması, çocukta egzama-alerjik nezle olması astıma davetiye çıkarıyor” diyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ