Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık İzmir Sağlık Müdürlüğü, 11 kurumla protokol imzalayarak Avrupa standardında "Palyatif Bakım" uygulamasına başlayacak

        İzmir Sağlık Müdürlüğü, Dünya Sağlık Örgütü'nün standartlarına uygun "Palyatif Bakım" uygulamasını başlatmaya hazırlanıyor.

        İzmir Sağlık Müdürü Ayhan İzzettinoğlu, yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığının 2010 yılından bu yana 81 ilde "Evde Sağlık Hizmeti"ni vermeye başladığını, kentte de ihtiyaç sahibi 5 bin 862 hastanın bu hizmetten yararlandığını anlattı.

        Müdürlük olarak bu çalışmanın dışında "İzmir Palyatif Projesi"ni geliştirdiklerini, uygulamayla hastalara daha kapsamlı hizmet verileceğini ifade eden İzzettinoğlu, hastaları evde izlemeye alacaklarını, hangi gün hangi tedavinin uygulanacağının planlanacağını kaydetti.

        Palyatif bakımı, "yaşamı tehdit eden hastalıklardan kaynaklanan problemlerle karşılaşan hastaların ve yakınlarının yaşam kalitesini, başta ağrı olmak üzere tüm fiziksel, psikososyal, ruhsal problemlerin erken tespit edilerek önlenmesi veya giderilmesi" şeklinde tanımlayan İzzettinoğlu, kanser, tansiyon, şeker ya da başka hastalıkları olan ve bu hastalıklara bağlı farklı şikayetleri ortaya çıkan kişilerin hizmetten yararlanabileceğini dile getirdi.

        Hizmet alacak hastaları tespit edebilmek için uluslararası geçerliliği olan ölçekler üzerinden yapılacak değerlendirmede 3 ve üstünde puan verilen kişinin bakıma alınacağını ifade eden İzzettinoğlu, 1,5 senedir bu konuda üniversiteler, Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği ve İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ile ortak çalışma yaptıklarını kaydetti.

        Din görevlisi desteği

        İzzettinoğlu, ocak ayında Valilik nezdinde 11 kurumun protokol imzaladığını, hizmet verecek ekipte hemşire, hekim, sosyal çalışmacı, psikolog, din adamının da yer alacağını belirterek, şöyle konuştu:

        "Sosyal çalışmacı hastanın durumunu tespit ettikten sonra bu kişinin bakım personeline ihtiyacı varsa bizim sistemimize entegre olacak şekilde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne ileti gidecek. Onlar bakım personeli gönderecekler. Bu kişinin eğer maaşı yoksa bakım maaşı bağlanması gerekiyorsa çıkacak raporun sonucuna göre maaş bağlanacak. Psikolojik destek vermek için psikologlar olacak. Talep edilmesi halinde din adamı da olacak. Müftülük de protokolün içerisinde. Diyetisyen olacak. Onlar beslenme programı hazırlayacak. Bu hastalar ortada kalmayacak.

        Biz de evde bakım hizmeti alan kişilerin hepsi palyatif hastası mı bilmiyoruz. Buna ölçek uygulayacağız. Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü 22 bin kişiye bakım maaşı veriyor. Onlara da aynı şekilde ölçek uygulayarak bu hizmetten yararlanacak kişileri belirleyeceğiz. Örneğin tansiyon, şeker ya da kanser hastası olabilir, kansere bağlı şikayetler ortaya çıkmış olabilir. O şikayetlerini en iyi şekilde kontrol altına alacağız."

        Diş hizmeti de eve gidecek

        Hastaneye gidemeyen hastalar için diş sağlığı hizmetini de evlere götüreceklerini ifade eden İzzettinoğlu, diş üniteli bir otobüslerinin olduğunu, bunun ihtiyaç sahiplerine kapsamlı hizmet vereceğini kaydetti.

        İzzettinoğlu, şöyle devam etti:

        "Dünya Sağlık Örgütü'nün tanımına, standartlarına uygun bir hizmet planladık. Birkaç hafta içinde hayata geçireceğimiz bu çalışma Türkiye'de ilk olacak. Hastalara verilecek hizmetin kapsamı genişleyecek. Evde diş hizmeti bile vereceğiz. Bu proje için özel yazılım yapıldı. Projenin hayata geçmesi adına 1. basamak çalışmalar bitti. Palyatif bakıma ihtiyaç duyan kişilere bakacak yakınlarına Milli Eğitim Müdürlüğümüz 5 gün eğitim verdi. Merkezimiz hazır, araçlarımız hazır. Birkaç hafta içerisinde İzmirliler bu projeden yararlanmaya başlayacak."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ