Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Cinsel Sağlık Kısırlık Bilim insanları, erkek kısırlığının çözümünde dev bir adım attı

        Lyon kentindeki bir biyoteknoloji şirketinin bilim insanları, kısır erkeklerin testislerinden olgunlaşmamış sperm kök hücreleri barındıran parça aldı ve kültür kabına koydu.

        Testislerin fizyolojik koşullarını tamamen sağlayan kültür kabı sayesinde bu hücreler 72 saatte olgunlaştı ve sağlıklı sperm haline geldi. Bilim insanları, spermleri istenildiğinde kullanılmak üzere dondurdu.

        Dünyada ilk kez kısır erkeklerin testisinden parça alınarak laboratuvarda sperm üretildiğini belirten bilim insanları, yöntemin deney aşamasında olduğunu ancak ön klinik testlerinin seneye başlayabileceğini vurguladı.

        Her yıl kanser tedavisi gören 800'den fazla çocuğun kısır olma riskiyle karşı karşıya kaldığını belirten bilim insanları, yöntemin bu çocuklara da umut verdiğine dikkati çekti.

        Avrupa Bilim Kurumu (ESF) verilerine göre, son 50 yılda erkeklerin sperm sayısı yarıya indi. Çocuk sahibi olamayan ailelerin 3'te 1'inde erkekte sorun bulunuyor.

        Japon bilim insanları, 2011'de farelerin testislerinden alınan doku örneklerinden sperm üretmeyi başarmış ve bu spermlerle 12 farenin doğmasını sağlamıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ