Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Neşe ŞENOL: Ömür uzatan ofis egzersizleri
        1

        Neşe ŞENOL

        Günde 10 saat ofislerde geçiyor. Masa başı işleri ve stres kas ve kemiklere zarar veriyor. Saatlerini hareketsiz geçiren ofis çalışanları bu yüzden psikolojik sorunlar da yaşıyor. Sadece verimleri değil, yaşam kaliteleri de düşüyor; daha kötüsü ömürleri azalıyor.

        2

        Bu meseleyi çözmeye karar veren Utah Üniversitesi, 3 yıl boyunca 3 bin 600 yetişkin Amerikalının sağlık, beslenme ve egzersiz kayıtlarını tuttu. 60 dakikanın 34 dakikasını hareketsiz geçiren denekler, önce kalan zamanda ayakta durdu. Fakat ayağa kalkmak, sağlıkları adına olumlu bir etki doğurmadı.

        3

        Deneye, egzersiz yoğunluğu artırılarak devam edildi. Sonunda, saatte bir, 2 dakika yürümenin sihri keşfedildi. Zira, bu formül, ölüm riskini yüzde 33 azaltıyor. Ayrıca bu ritimle haftada 1000 kalori yakmak da mümkün. Peki bu oranı “yüzde 33”ten yukarı çekmek için ofiste başka neler yapılabilir?

        4

        ESNEME HAREKETLERİ

        30 saniye boyunca ellerinizi başınızın üstünde birleştirin ve başınızı öne eğin. Ardından iki elinizle çenenizin altından başınızı arkaya doğru ittirin. Sonra sağ elinizle başınızı sağa, sol elinizle sola yatırın.
        Sağ kolunuzu göğsünüzün üzerinden sola doğru uzatın ve sol kolunuzu, sağ dirseğinizin altından bastırın. Diğer tarafla tekrarlayın.

        5

        OMUZ VE KOL

        Sandalyeye yaslanarak dik şekilde oturun. Nefes alıp 3 saniye bekleyin. Karın kaslarınızı sıkın.
        Nefes alın ve kollarınızı omuz hizasında karşıya uzatın. Nefes verirken esneyebildiğiniz kadar kollarınızı ileri uzatın. Nefes alıp bileklerinizi kendi ekseni etrafında çevirerek kollarınızı yavaşça geri çekin. 10 kez tekrarlayın.

        6

        BACAK VE AYAK

        Sandalyenin ortasına dik şekilde oturun. Nefes alıp üç saniye bekleyin. Karın kaslarınızı sıkın. Nefes vererek bacağınızı karşıya doğru yere paralel uzatın. Dizinizi bükmeden karın hizasına kadar kaldırın. 5 saniye bekleyin. Ayağınızı yere indirirken bileklerinizi kendi ekseni etrafında çevirin. 10 kez tekrarlayın.

        7

        SIRT VE BEL

        Sandalyeye yaslanarak dik şekilde oturun. Derin nefes alıp 3 saniye bekleyin. Sol elinizi sol kalçanızın arkasına koyun. O yöne dönebildiğiniz kadar dönün. 5 saniye bekleyin. Nefes vererek oturma pozisyonuna dönün. Hareketi sağ taraf için de uygulayın. 10 kez tekrarlayın.

        8

        KALÇA

        Sandalyeye yaslanıp dik şekilde oturun. Otururken, sandalyenin kol kısımlarından tutarak kalçanızı 1-2 santimetre kaldırın. 2-3 saniye pozisyonu koruyun. Sonra ayağa kalkın. 10 kez tekrarlayın.

        9

        Sandalyeyi duvara dayayın ve ucuna oturun. Eller kalçaların yanında olacak şekilde sandalyeye tutunun. Kalçanızı sıkarak sandalyenin önünde yere oturuyor gibi aşağıya doğru inin. Dirsekleriniz 90 derece açıyla bükülü duruma gelinceye kadar vücudunuzu alçaltın. Sırtınız sandalyeye dayalı şekilde çömelip kalkarak 10 kez tekrarlayın.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ