Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Cinsel Sağlık Kısırlık Parfüm ve deodorantlar sperm sayısını azaltıyor

        Hastane odasında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Çoksüer, parfümün içerisinde bulunan kimyasal maddelerin hem cilt yoluyla hem de solunum yoluyla vücuda geçebileceğini ifade etti. Bunun erkeklerde testesteron gibi hormonların vücutta işlev görmesini bozarak sperm kalitesini düşürüp erkekte üreme problemlerini doğurabileceğine değinen Doç. Dr. Çoksüer, "Parfüm gibi çok sayıda kimyasal içeren kozmetik ürünler, kısırlık yaptıkları yetmiyor gibi kanser riski de taşıyor. Uzun süre maruz kalındığında insan sağlığına büyük hasarlar verebiliyorlar.

        Birçok parfümde kullanılan fitalatlar erkeklerde üreme fonksiyonlarının bozulmasına sebep oluyor. Ayrıca bu maddeler alerjen etkiye sahip olabiliyor. Çoğu zaman bu alerjik reaksiyonlar ciltte hasara sebep olup tedavi gerektiren durumlara yol açabiliyor. Parfüm ve deodorant çok sıcak mevsimlerde her gün duş alınsa bile baş etmesi zor olan koku sorunlarına kısmen çare oldukları bir gerçektir. Fakat parfüm ürünlerinin, yanlış kullanımları durumunda bazı riskleri mevcuttur" dedi.

        "PARFÜMÜ KULLANIRKEN CİLDE TEMAS ETMEMESİNE ÖZEN GÖSTERİLMELİ"

        Banyo yapmamak için parfüm ve deodorant kullanılmasının deri problemlerine neden olabileceğini ifade eden Doç. Dr. Çoksüer, "Parfüm terli iken kötü kokuyu bastırmak için değil, temizken terlediğinizde bu ter kokusunu daha hafif yaymak için kullanılmalıdır. Ayrıca parfümlerin çok yakından sıkılması cilt problemleri ile karşılaşmalarına neden olacaktır. Onun için parfümlerinizi tenden uzakta sıkarak teninizin hasar görmesini de engelleyeceksiniz. Parfüm ve deodorantın içindeki kimyasalları mümkün olduğu kadar cilde temastan kaçınmak gerekir. Çok yoğun kullanımlar sonrasında kesinlikle duş almalı ve üzerinizde kalan kimyasal parfüm atıklarından da kurtulmalısınız. Elimizden geldiği kadar bu maddelerden uzak durmalıyız. Kozmetik ürün kullanacaksak eğer en doğal olanını kullanmakta fayda var. Ayrıca parfüm ve deodorant kullanırken cilde temas etmemesine ve solunmamasına dikkat etmek gerekir" diye konuştu.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ