Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Sağlık Bakanlığından görme engelliler için temel sağlık kitabı

        Sağlık Bakanlığı, ücretsiz dağıtılmak üzere görme engelliler için kaza, yanık, kalp krizi gibi birçok sağlık sorunu durumunda yapılması gerekenler, sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin önemini içeren temel sağlık kitabı hazırladı.

        Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş, sağlığın her alanında kaliteli hizmet sunumunun artırılabilmesi ve ulaşılabilirliğin sağlanabilmesi için çaba harcadıklarını söyledi.

        Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte hem hizmete ulaşımda hem de hizmet kalitesinde önemli mesafe aldıklarını ve birçok konuda dünyanın takdirini kazandıklarını belirten Tontuş, "Bakanlık olarak sunduğumuz sağlık hizmetlerini tüm bireylerimize kolayca ulaştırabilmeyi, vatandaşlarımızın bu hizmetlerden etkin biçimde yararlanmasını ve yaşam kalitesini arttıracak sağlık bilincini oluşturmayı kendimize ilke edindik" dedi.

        Tontuş, bu ilke doğrultusunda vatandaşların sağlık tutum ve davranışını olumlu yönde etkileyerek sağlıklarını koruma, geliştirme ve sorunları hızlı şekilde çözecek hale gelmeyi hedeflediklerine dikkati çekerek, tüm vatandaşların sağlık alanında söz sahibi olmalarını ve sağlık okur-yazarlığı konusunda farkındalığın artmasını istediklerini bildirdi.

        Türkiye genelinde dağıtımı yapılacak

        Engelleri nedeniyle sağlık hizmetine erişmekte güçlük çekenlere özel tasarlanan hizmet yöntemleri geliştirdiklerini kaydeden Tontuş, şunları kaydetti:

        "10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla, görme engelliler için sağlık bilgilerine anında ve kolayca ulaşmalarını sağlayacak Braille alfabesiyle hazırlanan 'Görme Engelliler İçin Temel Sağlık Kitabı' ile sağlıkta beyaz bir sayfa açmayı hedefliyoruz.

        Hazırladığımız kitapla görme engelli vatandaşlarımız, sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite ve temel ilk yardım konularında gerekli bilgilere başkalarına gereksinim duymadan kolayca ulaşabilecekler. Böylelikle sağlıklı yaşam konusunda görme engelli bireylerimiz de engellerini sağlıkla aşacak. Birlikte daha duyarlı, daha bilinçli bir toplum haline geleceğiz."

        Tontuş, ilk yardımdan, kaza, yanık, boğulma, kalp krizi, astım krizi, grip gibi birçok sağlık sorunu karşısında yapılması gereken temel yaklaşımların kitapta yer aldığını anlatarak, "55'er sayfadan oluşan iki ciltlik kitabın birincisinde temel ilk yardım ve en sık görülen hastalıklara ilişkin bilgiler bulunurken; ikincisinde de sağlıklı bir beden ve ruh sağlığı için fiziksel aktivitenin önemi ve sağlıklı beslenme detaylı olarak işleniyor" dedi.

        Kitapların basıldığını ve dağıtıma hazır olduğunu ifade eden Tontuş, Türkiye genelinde 15 görme engelliler okuluna, 101 halk kütüphanesine, görme engelliler derneklerine ve üyelerine ücretsiz dağıtılacağını söyledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ