Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Güvenilir olmayan gıdalar 200'den fazla hastalığa neden oluyor

        Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hilal Özcebe gıda güvenirliliği konusunda Bilinçli Sağlıklı Yaşam Dergisi'ne konuştu. Konuşmasında denetimlere dikkat çeken Prof. Dr. Hilal Özcebe, "Üreticiden tüketiciye kadar gıda ile ilişkisi olan herkesin bireysel sorumluluğunu üstlenmesi gerekmektedir" dedi.

        HER YIL 2 MİLYON İNSAN ÖLÜYOR

        Prof. Dr. Hilal Özcebe, "Güvenilir olmayan besinler ishalden kansere kadar 200'den fazla hastalığa neden olmaktadır. Toplumda da özellikle yenidoğan bebekleri, küçük çocukları, yaşlıları ve hastaları daha fazla etkilenmektedir. Günümüzde halen gıda ve su kaynaklı ishalli hastalıklar birçoğu çocuklar olmak üzere her yıl tahminen 2 milyon ölüme neden olmaktadır" diye konuştu.

        KÜRESELLEŞME YAKINDAN ETKİLİYOR

        Günümüzde dünyanın kalabalıklaşması, nüfusun önemli bir kısmının kentlerde yaşaması, seyahat olanaklarının artması, toplumların gıda tüketim alışkanlıklarının değişmesi gibi nedenlerin gıdalardan etkilenme boyutlarını etkilediğini anlatan Prof. Dr. Özcebe şöyle devam etti: "Halka açık yerlerde satılan gıdaları satın alan ve tüketen insan sayısı giderek artmaktadır. Küreselleşme, geniş yelpazedeki gıdalara yönelik büyüyen bir tüketici talebini tetiklemiş, bu sürecin sonucunda ise giderek daha karmaşık bir hal alan ve daha uzun bir küresel gıda zinciri oluşmuştur. Küreselleşmenin etkisiyle güvenilir olmayan gıdaların oluşturduğu tehdit yöresel kalmamakta, geniş kitleler etkilenebilmektedir."

        HEM ÜRETİCİ HEM DE TÜKETİCİ ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI

        Tarlada doğal koşullarda zararlı maddelerden arıtılarak güvenilir gıdanın üretilmesinin gerekliliğine dikkati çeken Prof. Dr. Özcebe, "Gıdanın işlenmesi aşamasında, tüketiciye sunulması sırasında hem zararlı maddelerden uzak tutulması hem de gıda hijyenine uyulması gerekmektedir. Sadece teknolojik olarak gıda güvenirliliğinin sağlanması yeterli olmayıp gıda ile ilgilenen kişilerin de gıda hijyenini sağlayacak şekilde çalışmaları gerekmektedir. Gıdanın hazırlanmasından sunumuna kadar olan süreçte çalışan kişilerin gıda hijyeni konusundaki bilgi eksiklikleri ve uygulamaları yine en önemli tehditlerden birini oluşturmaktadır. Bu sürece sadece sokakta açıkta satılan gıdalar değil evlerde hazırlanan gıdalar da dahildir. Evde yemek yapımından sorumlu olan kişilerin de gıda güvenirliğine ilişkin önemli bir yerleri vardır" ifadelerini kullandı.

        YILLIK 600 BİN DENETİM

        Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Kontrol ve Laboratuvar Dairesi Başkanı Dr. Neslihan Alper ise şu bilgileri verdi: "Türkiye'de yaklaşık 600 bin işletme bulunuyor. Yıllık denetim sayımız 600 bin 924. İşletmeleri sistematik olarak denetliyoruz. Ancak şikayet üzerine de denetimler yapıyoruz. Ayrıca ALO 174 hattı da bu konuda çok önemli. Vatandaşlarımız güvenmediği gıdalar için bu hatta başvurabilir" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ