Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Dondurma hakkında merak edilenler

        Diyetisyen Güneş AKSÜS / HT MAGAZİN

        Sanırım bundan yıllar önce yani ben daha çocukken biri bunu söylese sevinçten uyuyamazdım. Genelde tatlı deyince herkes çikolata der… Ben dondurma derim. Bu hep böyleydi.. Vanilyalı dondurmayı başka hiçbir şeye değişmem. Başka tatlı teklif etseniz bile yanında dondurma isterim. “Heyecandan uyuyamazdım” dedim ya, geçen hafta Londra’daydım... Bir dondurma firmasının Ar-Ge merkezinde, dondurmanın kalbi dedikleri yerde. Bir anda çocukken kurduğum hayaller geldi aklıma, güldüm kendi kendime. Hayalim, her yerinde dondurma olan bir işyeriydi, o zaman böyle bir yerde çalışmayı isterdim.

        Colworth Global Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nde, kendi alanında uzman, 34 farklı ülkeden, yüzde 54’ü kadın, 119’u doktoralı toplam 578 kişi çalışıyor. Her yıl 300-350 bilimsel makale paylaşıyorlar. Neyse ki öyle bir mesleğim var ki sevdiğim şeyleri araştırma, deneme, anlama, yorumlama ve anlatma fırsatına sahibim. Dondurma hakkındaki sorularımı cevaplamak için uluslararası bir firmanın uzmanları karşımdaydı.

        NE VAR DONDURMANIN İÇİNDE?

        İçerik en çok önemsediğimiz konu. Paketli olan ürünler hakkında çok fazla bilgimiz olmadığı için korkuyoruz. Zararlı şeyler yemek istemiyoruz, “İşlenmiş gıdalar sağlığımızı bozuyor” diye konuşuyoruz. Uluslararası firmanın Global Dondurma Araştırma Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Andrew Sztehlo; dondurmanın su yani buz, yağ, protein ve karbonhidrat olduğunu söylüyor. Sadece yüzde 20’sini oluşturan kalorinin süt, yumurta ve şekerden geldiğini anlatıyor. Dondurmaya yumuşaklık vermek, ağzımızda erimesini sağlamak, kaloriyi azaltmak gibi kısımları Unilever 200’ün üzerindeki patentli teknolojisiyle başarıyor.

        PAKETLİ DONDURMADA GÜVEN VAR

        Dondurmayı diğer tatlılarla karşılaştırdığımızda kalorisi oldukça düşük. Biz diyetisyenlerin en rahat önerebildiği tatlı hatta ara öğün seçeneği. Yapılan araştırmalarda beslenme uzmanlarının yüzde 94’ü dondurmayı atıştırmalık olarak öneriyor. Sağlıklı ve lezzetli bir seçenek. Andrew Sztehlo, ürünlerin güvenilirliğinin her şeyden önemli olduğunu, bunun için ne gerekiyorsa yaptıklarını anlatıyor. Hijyenik olarak üretilen dondurmalar soğuk zincir sayesinde tazeliğini koruyabiliyor. Paketlerin üzerinden de görebileceğiniz gibi içinde koruyucu madde yok. Paketlerin üzerinde içindekiler, kalori ve enerji değerleri, üretim tarihi ve son tüketim tarihi gibi, açık dondurmalarda göremediğimiz bilgilerin olması güven duygusu sağlıyor. Üzerlerindeki özel kodlarla her ürünün hangi saatte, hangi malzemelerle, nerede üretildiği biliniyor. Ne yediğimizi bilmeliyiz, içinde ne olduğunu sormalıyız. Özellikle çocuklarımıza verdiğimiz yiyecekleri iyi kontrol edelim. Hijyenik şartlarda üretilmiş, güvenilir markalı ve paketli dondurmayı seçelim.

        Dondurma boğaz AĞRITIR MI?

        Bir araştırmada Kulak Burun Boğaz hekimlerinin yüzde 81’i dondurmanın boğaz ağrıtmadığını söylemiş. “Kışın dondurma yemenin bir sakıncası yok” demişler. Ben yazkış yerim, boğazım ağrımaz. Ama gel de bizim babaanneye anlat. Ona, bunun sadece bizim ülkede olan yanlış bir inanış olduğunu, kanıtlayan bir araştırma olmadığını, bademcik ameliyatlarından sonra özellikle dondurma önerildiğini anlattım ama hâlâ “Sanat yanında ılık su içsin bari” diyordu. Sanırım bu düşünce yavaş yavaş değişecek. Dondurma tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta hijyenik koşullarda üretildiğinden emin olmak. Süt ürünleri çabuk bozulan, faydalı özelliklerini hızla yitiren gıdalar. Hijyenik olmayan koşullarda üretilen veya uygun olmayan şartlarda saklanan dondurmalarda zararlı bakteriler üreyebildiğinden her mevsim sağlık için risk oluşturabilirler. Hijyenik şartlarda üretilen paketli dondurmalar güvenlidir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ