Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanser Obezite karaciğer kanseri riskini artırıyor

        Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Karaciğer, Safra Yolları ve Pankreas Cerrahi Ünitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kaan Karayalçın, obezitenin karaciğer üzerindeki etkisini anlattı.

        Karaciğer ve pankreas kanserlerinin tüm dünyada kansere bağlı ölüm sıralamalarında en yukarıda yer aldığını vurgulayan Prof. Dr. Karayalçın, karaciğer kanserinin risk faktörleri arasında en sık karşılaşılan türünün hepatit virüslerine bağlı kronik karaciğer hastalığı olduğunu belirtti: "Hepatit B doğru aşılama yöntemleri ile kontrol altına alınsa da, 30 yılda tüm dünyada giderek artan vücut kitle indeksi ve obezite karaciğer kanseri nedeni olmaktadır. Yapılan bir çok araştırmaya göre obezite ve ona eşlik eden diyabet, karaciğer kanserinin risk faktörleri arasında önemli bir yere sahiptir."

        "DİYABET PANKREAS KANSERİ BELİRTİSİ OLABİLİR"

        Pankreas kanserlerinin yüzde 90'ının, altta yatan bir genetik problem veya hastalık zemini olmadan ortaya çıktığını belirten Prof. Dr.Karayalçın, "Sigara kullanımı, diyabet ve obezite pankreas kanserini tetikleyen en önemli faktörler arasında yer almaktadır. Özellikle 50 yaş sonrası ortaya çıkan diyabet hastalığı, pankreas kanserinin belirtisi olarak da karşımıza çıkmaktadır. Diyabet hastalarının değerlendirilme sürecinde karşılaşılan bulgular, uzmanlar tarafından pankreas kanseri ihtimalini doğuracak bulgulara ışığında değerlendirilmelidir" uyarılarında bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ