Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Sağlıklı koşullarda üretilmeyen ve saklanmayan dondurma sağlığı bozyor
        1

        Sağlıklı koşullarda üretilmeyen ve saklanmayan dondurmanın, kişinin genel vücut sağlığını olumsuz etkileyerek zehirlenmelere yol açabileceği açıklandı.

        2

        Yaz aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden dondurma, besleyici değeri yüksek olan sütten üretilen; şeker, salep ve diğer meyve özleri ile zenginleştirilen, protein değeri yüksek bir besin olduğuna dikkati çeken Diyetisyen Hülya Tulgar, dondurmanın sağlıklı olarak nasıl tüketilmesi gerektiğine ilişkin önerilerde bulundu.

        3

        "Besin değeri açısından katkısız olarak üretilen doğal bir dondurma; süte göre 3-4 kat daha fazla yağ, yaklaşık yüzde 15 fazla protein ve 3-4 kat daha çok karbonhidrat içermektedir.

        4

        Kalsiyum ve fosfor açısından zengin olan dondurma, B ve A vitamini bakımından da zengindir. Dondurma, içerdiği kalsiyum ve fosfor nedeniyle de büyüme çağındaki çocukların kemik ve diş gelişimi açısından da önemli besin kaynağıdır.

        5

        Bir süt tatlısı olan dondurmanın kalori değeri, baklava ve pasta gibi hamurlu tatlılara oranla daha düşüktür ve daha besleyicidir. Özellikle yaz aylarında zayıflamak veya forma girmek isteyenlerin günlük beslenme planlarında, aşırıya kaçmamak şartıyla dondurma tüketmeleri uygundur.

        6

        Doğal olarak üretilen dondurma sağlıklıdır Dondurma; süt veya süt tozu, şeker, glikoz şurubu gibi tat verici maddeler, bitkisel yağ ya da süt yağı, çikolata, kakao, meyve, fındık, fıstık, karamel gibi besinler ile salep ve aromalar ile üretiliyorsa sağlıklı bir besin olarak değerlendirilemez.

        7

        Bu şekilde üretilen dondurmalar uzun raf ömürleri ile sağlık açısından yararlı değildir. Dondurmanın sağlıklı koşullarda üretilmiş ve saklanmış olması da çok önemlidir. Çünkü gerekli hijyen koşullarında üretilmemiş ve uygun bir şekilde saklanmamış dondurma vücut sağlığını tehdit edebilir.

        8

        Bu nedenle taze kalmasını sağlayacak şekilde korunan ve sağlıklı ambalajlarda satılan dondurmalar tüketilmelidir."

        9

        AÇIK DONDURMAYA DİKKAT

        Diyetisyen Hülya Tulgar, klasik usullerle üretilen katkısız ve paketsiz satılan dondurmaların bilinen ve güvenilir yerlerden alınması çok önemli olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:

        10

        "Mikroorganizmalar, süt ve süt ürünlerinin içinde çok hızlı çoğaldıkları için dondurma da kolay bozulabilen bir yiyecektir. Bu nedenle dondurmanın pastörize sütten yapılması ve hijyenik koşullarda üretilmesi çok önemlidir.

        11

        İzinsiz üretilen veya son kullanma tarihi geçmiş ürünler asla satın alınmamalıdır. Dondurmanın üretimi sonrasında dağıtımının soğuk zincire uygun olarak yapılması gerekmektedir. Dondurmaların saklandığı soğutucuların steril olması da çok önemlidir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ