Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık İlaç tedavisini kesmeyin

        Özel Denizli Cerrahi Hastanesi'nden Uz. Dr. Göçer, yaptığı açıklamada yüksek tansiyonun kalp krizi, felç ve böbrek yetmezliği gibi ölümcül sonuçlara yol açan, tehlikeli ve yaygın bir hastalık olduğunu belirtti.

        Göçer, "Kan basıncı 'tansiyon' ile kalp damar hastalıkları arasında yakın ilişki vardır. Tansiyon ne kadar yüksekse kalp krizi, kalp yetmezliği, felç, göz ve böbrek hastalıklarının gelişme riski de o kadar yüksektir. Oluşturduğu şikâyetler ise silik, az veya hiç yoktur." dedi.

        Hipertansiyonu olanların yalnızca yarısının farkında olduğunu, bu sebeple hastalığın "sessiz katil" olarak adlandırıldığını vurgulayan Göçer, "Yüksek tansiyonun belirtileri sabahları ense bölgesinde hissedilen ağrı, nefes darlığı, çarpıntı, baş dönmesi, baş ağrısı ve sık idrara çıkma olabilir. Daha da önemlisi, tansiyon yüksek, hattâ çok yüksek olduğu halde bazı hastalarda hiçbir şikâyet görülmeyebilir. Türkiye'de her üç beş kişiden birinin yüksek tansiyonu vardır. Oysa teşhis ve tedavisi kolay bir hastalıktır. Yüksek tansiyonun yol açtığı birçok ölüm, erken teşhis ve tedaviyle önlenebilir." şeklinde konuştu.

        Kan basıncını normale indirmek için yaşam biçiminde bazı değişiklikler yapılabileceğini anlatan Hakan Göçer, "Yüksek tansiyona karşı mücadelede atılacak en önemli adım, fazla kiloları vermek ve yenenleri kontrol altına almaktır. Bunun için az tuzlu 'tamamen tuzsuz değil' yemek, katı yağlı yiyeceklerden kaçınmak, porsiyonları küçültmek etkili bir önlem olacaktır. Diyetin meyve, sebze ve katı yağ içeriği azaltılmış süt ürünlerince zengin olması da tansiyonun normale dönmesinde katkıda bulunur. Düzenli spor veya daha kolay olarak haftada en az üç gün ve en az 30 dakika tempolu yürüyüş birçok yarar sağlayacaktır." diye konuştu.

        Yaşam biçimindeki değişikliklere rağmen kan basıncının yüksek olması halinde ilaç tedavisi uygulanacağını kaydeden Uz. Dr. Göçer, şunları söyledi: "En önemli unsur, doktorunuzun verdiği ilaçları, kendinizi iyi hissetseniz bile kesintisiz ve düzenli olarak kullanmaktır. Yapılan en büyük hata, tansiyon kontrol altına alındıktan sonra ilaca gerek kalmadığı düşünülerek azaltılması veya kesilmesidir. Unutmayın ki bu durumunda tansiyonunuz tekrar yükselecektir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ