Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Dar kot giymek sağlığa zararlı mı?, Dar Kotlar Zararlı Mı Sağlığa Zararlı Kıyafetler

        HT GAZETE

        Avustralya’daki Royal Adelaide Hastanesi’nden Dr. Thomas Kimber, 35 yaşındaki bir kadının giydiği dar kot sebebiyle 4 gün hastanede tedavi altına alındığını açıklamıştı. Peki dar kot giymek gerçekten ciddi rahatsızlıklara yol açabilir mi? Hem uzmanlara sorduk, hem de magazin dünyasının ünlü simalarının görüşlerini aldık...

        ‘Kıyafet derindeki sinirlere zarar vermez’

        Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ömer SÖKMEN

        Böyle bir şikâyetle gelen hiçbir hastam olmadı. Ancak çok sıkı kemer kullanmak, leğen kemiklerinin bulunduğu yerdeki sinirlere zarar verebilir. Giyilen herhangi bir kıyafet çok derinlerde olan sinirlere zarar veremez. Çok sık dar kot giymek kan akışını yavaşlatacağı için bazı rahatsızlıklara yol açabilir ama bu kadar ciddi düzeyde olacağını düşünmüyorum.

        ‘Sıkı kemer takmak daha tehlikeli’

        Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hidayet AKDEMİR

        Dar kot giymekle böyle bir sonucun oluşması pek mümkün değil. Sinirler daha aşağıda ve derinlerde olduğu için böyle bir şey gerçekleşemez. Vücudumuzda tek bir yerde sinirler yüzeye daha yakındır o da erkeklerin kullandıkları kemerlerin olduğu kısma denk gelir. Çok sıkı kemer kullanmak böyle sinir sıkışmalarına sebep olabilir.

        ‘Her moda olanı giymemek lazım’

        Manken Şebnem SCHAEFER

        Her şeyin fazlası zarar. Nasıl sürekli topuklu ayakkabı giyince ayağını vuruyorsa uzun süre veya sık sık dar kot pantolon giyince de vücuda zarar veriyor. Benim de dolabımda dar pantolonlar var ama genelde tercih etmiyorum. Her moda olanı giymemek lazım.

        ‘Hasar yarattığını bilmiyordum’

        Şarkıcı Yonca EVCİMİK

        Dar kot pantolon giymenin kişinin vücudunda bu kadar çok hasar yarattığını bilmiyordum. Rahat edemediğim için dar pantolon giyemiyorum. Likra pantolon tercihim. Ancak kimsenin tercihini de yargılamamamız gerekiyor.

        ‘Tıbben böyle bir uyarı yapmıyoruz’

        Uzm. Dr. Fikri HALAÇOĞLU

        Özellikle bacak bacak üstüne atanlarda, alaturka tipi tuvalette uzun süre kalanlarda, dar pantolon giyenlerde ve şeker hastalarında, ‘meraljia parestetika’ görülebilir. Bacaklarda uyuşma, yanma ve ağrı şeklinde kendisini gösteriyor. Tabii ki herkeste olacak diye bir şey yok. Bu kişinin kas yapısı, bağ dokusu ve sinirlerin geçtiği kanalın darlığına göre değişebiliyor. Tıbben ‘Dar pantolon giymeyin, sağlıklı değil’ diye bir uyarı yapmıyoruz.

        ‘Zorlayıcı kıyafetlerle uzun süre oturmak tehlikeli’

        Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Nuri SOYSAL

        Dar ve zorlayıcı her tür kıyafet damar yapısı, kan pıhtılaşması semptomlarını ortaya çıkarabiliyor. Kas zedelenmesi, bacaklarda şişme ve sinir sıkışması gibi sorunlar sadece dar kıyafet giyenlerde değil aynı zamanda uzun süre hareketsiz kalanlarda da olabiliyor. Kas zedelenmesini provoke eden başka etkenler de var.

        Yard. Doç. Dr. Ülkü Figen DEMİR

        Özellikledar kot leğen kemiği çıkıntılarına baskı yapıyorsa tam o bölgeden geçen sinirlere baskı yaparak sinirleri zedeleyebilir. Tabii bu sıkışma için ciddi bir sıkışıklık ve uzun süre oturmuş olmak gibi durumların olması gerekir. Uzun süre oturan ve dar, sıkı belli kıyafetler giyenlerde uyluk bölgesine ve alt bacağa giden sinirlerin ezilmesine bağlı nörolojik bozukluklar görülebilir. Tedavi sırasında da geniş ve rahat kıyafetler giyilmesini öneriyoruz. ‘Sinir ezilmelerine neden olabilir’

        ‘İleri boyuttaysa tedavi uygulanır’

        Yrd. Doç. Dr. Mehmet AĞIRMAN

        Oturma sırasında sıkışma daha çok olmakta. Bacakta karıncalanma, uyuşma ve iğne batması gibi belirtilerle anlaşılabilir. Testle bulgular saptanabilir. Rahatsızlık ileri boyutta değilse dar giyinmemek önerilebilir. Daha ileri boyutta ise ilaç tedavisi veya fizik tedavi uygulanır.

        ‘Dar tercih etmiyorum’

        Manken Ebru GÜZEL

        Bedeni sıkıştıracak kıyafetlerin vücuda ne denli zararlar verdiğinin bilincindeyim. Dar kot pantolonun yanı sıra rahatlamak amacıyla masaj yaptırmanın da sinir sistemine zarar verdiğini biliyorum. Dar pantolon yerine tercihim bol ve pamuklu kumaştan kıyafetler oluyor.

        ‘Moda olduğu için giyiyorlar’

        Tasarımcı Helin AVŞAR

        Şu dönem tüm dünyada bu dar kot pantolon moda olduğu için giyiliyor. Bu olay sayesinde modanın olumsuz anlamda getirilerine şahit olduk. Kendi adıma konuşmam gerekirse ben bunu hiç giymiyorum diyemem nadiren de olsa giyiyorum.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ