Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Çağın Hastalıkları Eboladan korktular sıtmaya yakalandılar

        ABD'de yapılan bir araştırma, Gine'deki Ebola salgınının sıtma vakalarının artmasına yol açtığını gösterdi.

        Gine'deki istatistikleri inceleyerek araştırmayı hazırlayan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nden Dr. Mateusz Plucinski, sıtma hastalarının Ebola'ya yakalanmaktan korktuğu için hastaneye gitmediğini vurguladı. Pkucinski, hastalar tedavi edilemediği için sıtmadan ölümlerin Ebola'nınkinden daha fazla olduğuna dikkati çekti.

        Araştırmada, Gine'de geçen yıl 74 bin sıtma vakasının tedavi edildiği, bu sayının önceki yıllara göre çok düşük olduğu belirtildi. Ebola vakalarının görüldüğü bölgelerdeki sağlık merkezlerinde risk altındaki sağlık personelinin sayısının geçen yıl 4'te 1 azaldığı ifade edilen araştırmada, sıtma hastalarının tedavi edildiği merkezlerde ise personel sayısının yarıya indiği kaydedildi.

        Bilim adamları, ülkede geçen yıl sıtma tedavisi görenlerin sayısının 2013'e göre yüzde 24 azaldığını, Ebola salgınının yayıldığı ağustos 2014'te ise bu oranın yıllık bazda yüzde 42'ye kadar düştüğünü ifade etti.

        Araştırmanın sonuçları "The Lancet Infectious Diseases" dergisinde yayımlandı. Aynı dergide nisanda yayımlanan bir araştırmaya göre, Ebola salgınından en fazla etkilenen Gine, Liberya ve Sierra Leone'de 11 bin kişi sıtmadan öldü. Gine'de Ebola 2 bin 400 can aldı.

        Fas: Ebola mücadelesinde başarılıyız

        Fas Sağlık Bakanı, Ebola salgınıyla mücadelede takip ettikleri planın olumlu sonuçlar verdiğini ve uluslararası örgütlerden övgüler aldıklarını belirtti.

        Başkent Rabat'ta Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen panelde konuşan Fas Sağlık Bakanı El-Hüseyin el-Verdi, "Ebola hastalığına karşı uyanıklık ve mücadele yönündeki milli planımız olumlu sonuçlar verdi. Aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler'den de övgü aldı" dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ