Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Detox ile vücudunuzu şaşırtın

        Ekin TÜRKANTOS / HT CUMARTESİ

        Vücudumuzda yiyecekler, solunum ve cilt yoluyla biriken toksinler pek çok yönden bizi sağlıksız bırakıyor. Neler mi oluyor? Cilt bozuklukları, şişkinlik, ödem... Toksinlerden arındıktan sonra daha hızlı kilo verebiliyor ve enerjinizi geri kazanabiliyorsunuz. Bunun en etkili yöntemlerinden biri de kuşkusuz detoks. Uzun zamandır pilates alanında çalışmalarıyla tanıdığımız Umay Villa, “5 Günlük Detoks ile Yağlara Veda” adında bir kitap hazırladı. Detoksun ne olduğundan başlayarak egzersizlerle desteklenecek programlara, detoks önerilerinden kilo koruma programlarına değinen Villa, detoksa dair bilinmesi gereken pek çok bilgiyi sunuyor. Ayrıca diyet yapamayanlar için kilo kontrolünü sağlayacak bilgileri de paylaşıyor. “Vücudunuzu hem beslenme hem de spor bakımından ne kadar çok şaşırtırsanız o kadar iyi sonuç alırsınız” diyen Umay Villa ile detoksa dair bir söyleşi yaptık.

        Detoksa ne zaman, ne için ihtiyaç duyarız? Herkes detoks yapabilir mi?

        Detoks bir vücut temizliği, vücudun sıfırlanması demektir. Sağlığa zararlı besinler, yüz kremleri, saç boyaları, makyaj malzemeleri, kirli hava, radyasyon ve egzoz dumanından vücutta toksinler birikir. Bundan dolayı kanımız yoğunlaşır, oksijen ve besin maddeleri hücrelerimize ulaşmakta zorlanır ve organlar görevini yerine getirmekte zorlanır. Bu durumu aynen tıkanmış bir lavaboya benzetebilirsiniz. Bu, vücutta şişkinlik, ödem, böbrek yetmezliği, cilt bozuklukları, damar tıkanıklığı ve şişmanlığa neden olur. Toksinleri vücuttan atmadan sorunlar çözülmez. Herkes detoks yapamaz. Hamileler, kan şekeri inişli çıkışlı olanlar, tansiyon hastaları, Tip 1 şeker hastaları, çok yaşlılar, aşırı zayıf ve kilolular doktor onayıyla ilerlemeliler.

        ‘HEPSİ DENENDİ’

        Kitapta 10 tane detoks programı var, isteyen istediğini seçip yapabilir mi?

        Evet. Bu 10 program sadece detoks değil, detosk+diyet programlarıdır. Her bir detoksta ilk 1-2 gün önce vücuttan ödem, toksin atılır ve doğrudan yağ yakımına geçilir. Ödemi atmadan yağ yakımı olmaz.

        Detoksa neden ihtiyaç duyarız?

        Detoks kısaca bedenen ve ruhen temizliktir. Vücudunuzu makine olarak düşünürseniz belli dönemlerde yenilenmesi, parçaların temizlenmesi gerekir. Hayatımızda stres, hava kirliliği, yanlış ve fazla beslenme, şişlik, ödem, toksin, cilt kuruluğu ve solgunluğu, enerji eksikliği var. Bunları minimuma indirmek hayat kalitemizi artıracaktır.

        Detokstan en iyi verimi almanın püf noktaları neler?

        Programa birebir uyun. Mönülerin yerleriyle oynamayın. Egzersizlere uyamayacaksanız hiç başlamayın, çünkü bu programlardaki egzersizler sayesinde yağ yakımı oluyor. Detoks boyunca ‘’Bunu yiyemem yerine bunu yiyebilir miyim?’’ demek yok, çünkü zaten kısa programlar, her öğünün, her besinin o listede olma sebebi var. Kitapta mönüsü size uygun programı seçin. Yağ yakımı uykuda olur, bu sebeple en geç gece yarısı uyumuş olun. Sabah saatlerinde kardiyo varsa bunu başka bir egzersizle değiştirmeyin. Detoks boyunca sadece verdiğim egzersiz programını uygulayın, bu süre içinde özel dersleriniz, grup dersleriniz varsa iptal edin, çünkü egzersizin fazlası da zararlıdır ve bu kas kaybına neden olur. Sıvı alımına dikkat edin ve tam programdaki miktarda için. Programlarda aç kalma gibi bir durum yok, hatta yemekler fazla bile geliyor deniliyor. Aç olsanız da olmasanız da mutlaka yiyin, çok fazla gelirse en azından yarısını yiyin.

        ‘Ramazanda sporu bırakmayın’

        Ramazan ayı detoks için uygun bir dönem mi sizce?

        Ramazan ayı zaten bedenen ve ruhen arındığımız bir dönem. Düzenli spor yapanların ramazanda sporu bırakmamaları gerekir çünkü bu metabolizmayı yavaşlatır. Vücut öyle nankördür ki 1 aylık spor yapmama vücudunuzu ramazan sonrası toparlamada zorlar. Ramazan boyunca yaptığınız sporun süresini azaltın, ağırlık çalışıyorsanız hafif ağırlıklarla devam edin. İftar ve sahur mönülerinizi kitaptaki detoks mönülerinden seçebilirsiniz, hepsi tok tutar. Zaten detoks programlarımda sıvı alımı olmazsa olmazımızdır. Mönüleri ve içecekleri ramazan ayında çok rahat uygulayabilirsiniz fakat detokslarımdaki egzersiz programını uygulamanızı tavsiye etmem, çünkü uzun süreli açlıktan dolayı zorlanırsınız. Sporunuzu 45-50 dakika hafif tempolu yürüyüş, 45 dakika pilates olarak ayarlayıp bunu kendinizi en dinç hissettiğiniz saatlerde sabah uyandığınızda, iftardan önce veya iftardan sonra yapın.

        Diyet yapamayanlar için kilo almama önerileri:

        Günde 2.5 litre su için.

        3 günde bir sefer sabah kahvaltısında tam tahıllı 1 dilim ekmek yiyin.

        Gün aşırı kardiyo ve pilates yapın. Yaptığınız kardiyo şeklini haftada bir değiştirin.

        Haftada 1 gün spor yapmayın, sadece dinlenin.

        Meyveyi sabah kahvaltısında tüketin.

        Günde 2-3 fincan beyaz ve yeşil çay için.

        Akşam yemeğinizi erken saatte yiyin.

        Akşam yemeklerinde karbonhidrat tüketmeyin. Protein ve sebze yiyin.

        Öğün ve ara öğünleri atlamayın.

        Her sabah 1 bardak ılık limonlu su için.

        Gece yarısı uyumuş olun.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ