Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Dyt. Pınar Yetimoğlu, tatilde sağlıklı beslenme hakkında bilgi verdi
        1

        Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte tatil planları yapılıyor. Özellikle daha rahat tatil yapabilmek için seçilen “her şey dahil” konseptler ise kilo alma kabusu ile karşı karşıya bırakabiliyor. Bazı kurallara dikkat ederek hem güzel bir tatil yapabilir hem de tatilden kilo almadan dönebilirsiniz.

        2

        Kahvaltıya yetişmeye çalışın: Kahvaltı, yaz tatillerinde en çok atlanan öğündür. Özellikle gece geç saatlerde yatıp, sabah uykuyu bölmemek adına yapılmayan kahvaltılar, yaz aylarında güne yanlış başlanmasına sebep olmaktadır.

        3

        Özellikle peynir, bol yeşillik, zeytin vb. Akdeniz tipi bir kahvaltı sağlıklı bir başlangıç olup, bedeninizin sıcak havalara ve gün içerisindeki yemek seçimlerine uyumunu kolaylaştıracaktır.

        4

        Aktivitelere dalıp ara öğünleri atlamayın: Tatilde sık yapılan hatalardan biri de günü 2 öğünle geçiştirmektir. Öğün sayısı azaldıkça, her öğünde yenilen miktarların artmaktadır. Tatilde özellikle öğleden sonra deniz-havuz etkinlikleriyle yorulup akşama kadar ara öğün yapmadan beklemek, akşam yemeğinde gereğinden fazla yemeye hatta daha fazla karbonhidrat tüketmeye sebep olabilir.

        5

        Öğle yemeğinden sonra hafif atıştırmalıklarla ara öğün yapılabilir. Yaz meyveleri, 2 top dondurma veya şekersiz limonata gibi tatile uygun ara öğünler planlamak günü doğru programlamanıza yardımcı olacaktır.

        6

        Yazın zehirlenme riski fazla: Yaz tatillerinde, sadece kilo alma değil çeşitli sağlık problemleri de kendini gösterebilir. Özellikle sıcak havanın etkisiyle zehirlenme riskinin en yüksek olduğu dönem yaz aylarıdır.

        7

        Sindirim sisteminin rahat çalışabilmesi, tatil boyunca konforunuzun bozulmaması için önemli bir kriterdir. Bu nedenle tatilde de bedeni yormayacak şekilde, dengeli ve planlı beslenmeye özen göstermek önemlidir.

        8

        Böbrek ve kalp sağlığınız için bol su için: Sıcak havalarda günlük sıvı alımı son derece önemlidir. Sıvı alımındaki eksiklik, böbrek fonksiyonlarında sorunlara neden olabilir. Sıvı tüketimi çay, kahve, soğuk içecekleri de kapsasa da en önemli unsur su tüketimidir.

        9

        Yaz aylarında özellikle terleme yoluyla daha da fazla vücuttan su kaybı olacağı için, kilogram başına 30 cc olarak planladığımız normal su tüketimi, yaz aylarında kilogram başına 40 cc olarak tüketilmelidir.

        10

        Tatil konseptlerinin en cezbedici kısımlarından biri de sınırsız alkol seçeneğinin olmasıdır. Özellikle alkol oranı yüksek içeceklerin sınırlandırılması bu dönemde son derece önemlidir.

        11

        Tansiyon, kalp, böbrek rahatsızlıkları gibi sağlık problemleri olan kişilerin havanın en sıcak olduğu gündüz saatlerinde alkol tüketmesi tehlikeli sonuçlara sebep olabilir. Fazla alkol tüketimi, vücuttan fazla su atımına neden olup kan basıncını artırabilir.

        12

        Bu da özellikle öğle saatlerinde sağlık açısından ciddi bir risk oluşturabilmektedir. Tatil öncesinde alkol tüketimi sınırlı ölçülerde ya da yokken tatil süresince her gün limitsiz alkol konseptine girilmesi, tatili alkol kaynaklı ciddi kilo alımlarıyla sonuçlandırabilir.

        13

        Mayonezli meze ve salatalara dikkat!: Özellikle öğle ve akşam yemeklerinde çok çeşitli yemekler sunulmakta ve bunların içerisinde hazırlanma ve pişirme yöntemleri sebebiyle potansiyel tehlikeye dönüşebilecek ürünler yer almaktadır.

        14

        Özellikle mayonez tüketimi, sıcak havalarda sindirim sistemi rahatsızlıklarına sebep olabilir. Bu nedenle, mayonezle hazırlanmış özellikle salata-meze gibi alternatiflerden uzak durulmalıdır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ