Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ramazanda dondurma

        Ceyda ERENOĞLU / HT CUMARTESİ

        SICAK yaz günlerinin vazgeçilmez besini olan dondurma birçok tatlı arasında en iyi tercihlerden biri. İçerdiği vitaminler, yağ, karbonhidrat, protein ve birçok mineral sayesinde enerji ve dinçlik verici özelliği bulunuyor. Bu besini tüketirken vücudumuz serinlik ve ferahlık hissi duyuyor.

        KALORISI DIĞER TATLILARA GÖRE DÜŞÜK

        Dondurmanın kalorisinin diğer tatlılara göre düşük olması kilo vermeye çalışanlar için iyi bir alternatif oluşturuyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü Dr. Özgür Şamilgil, “Araştırmalar, ramazan ayında tatlı tüketiminin arttığını, birçok kişinin bu yüzden kilo aldığını gösteriyor. İçeriğine göre değişmekle birlikte vanilyalı-sütlü dondurmaların 100 gramı 200 kalori civarındayken, şerbetli tatlılar 350-500 kalori içeriyor. Bu fark dondurmayı diğer tatlılara göre daha tercih edilir kılıyor” diyor.

        DOYGUNLUK HISSINI DAHA ÇABUK SAĞLIYOR

        Şamilgil’e göre dondurmada bulunan süt proteini ile yağ yavaş sindirildiği için doygunluk hissi daha çabuk sağlanıyor. Şerbetli tatlılardaki şekerse kana çok hızlı karışıyor. Böyle olunca vücut alarma geçiyor. Hızlı ve fazla ensülin salgılanması şekerin hızla hücre içine girmesine neden olarak 1-2 saat içinde şeker düşüklüğü yaratıyor. Kan şekeri düşüklüğü; çabuk acıkma, sinirlilik, çarpıntı ve halsizlik yaparak yeniden tatlı yeme ihtiyacını tetikliyor. Ayrıca dondurma kalsiyum, protein, yağ ve D vitamini içeriyor.

        NASIL ÜRETILDIĞI ÇOK ÖNEMLİ

        Süt, mikropların üremesi için çok uygun bir besin olduğu ve kolayca bozulduğu için açık dondurmaların besin zehirlenmesine neden olma riski yüksek bulunuyor. Temizlik koşullarına dikkat edilmeyen, içeriği belirsiz ve kontrolsüz üretilen, depolama ve nakliye şartlarına özen gösterilmeyen, jeneratörsüz satış noktalarında açıkta satılan dondurmalar yerine bu koşulları sağlayan ambalajlı ürünlerin tercih edilmesi öneriliyor.

        İftardan sonra en iyi alternatif

        ORUÇ tutanların yemekten 1-2 saat sonra dondurma tüketmeleri öneriliyor. İftarda ağır yemekler yenildiyse tatlı olarak hafif şeylerin tercih edilmesi tavsiye ediliyor. Dondurma bu anlamda iyi bir alternatif niteliği taşıyor. Sahurda fazla vakti olmayanların öğün yerine dondurma yiyebileceklerine dikkat çekiliyor.

        RAMAZAN ayını kilo almayıp tersine kilo vererek tamamlamak isteyenlerin tatlı tercihini dondurmadan yana yapmalarında büyük yarar bulunuyor. Şerbetli tatlıdan vazgeçemeyenlerinse porsiyonlarını küçülterek yanına dondurma eklemeleri öneriliyor. Bu şekilde daha az kalori alınıyor. Şerbetli tatlıların kan şekerini ani ve fazla yükseltmesi bir süre sonra susuzluk hissini tetikliyor. Bu nedenle oruç döneminde kişilerin susuzluğa dayanma gücü azalıyor. Dr. Özgür Şamilgil, “Geçmiş yıllarda fazla yağlı yemenin zararları nedeniyle yağ içeriği düşük tatlıların moda olmasının obeziteyi artırdığını biliyoruz. Diyetteki temel besin maddelerinden birini azalttığınızda yerine başka bir maddeyi koymanız gerekir. Koyduğunuz şey şeker olursa daha çok kilo alırsınız” diyerek diyette başarıyı sağlayan asıl şeyin tokluk hissi olduğuna dikkat çekiyor. Şeker fazlalığı bunu sağlamadığı için kişiyi daha çok kalorili besin tüketmeye sevk ediyor.

        2008 yılında, New England Journal of Medicine’da çıkan bir araştırma; düşük şeker, düşük yağ veya Akdeniz diyetlerinden birini uygulayan gruplar arasında en az kilo verenlerin düşük yağ diyeti uygulayanlar olduğunu gösteriyor. Duke Üniversitesi’nden Dr. Eric Westman’ın yaptığı araştırmalarsa karbonhidratların yerine yağ konulduğunda diyabetin kontrol altına alınıp geriletilebileceğine dair bilimsel veriler içeriyor. Ayrıca yine içeriğinde bulunan potasyum, magnezyum, kalsiyum gibi minerallerin son derece faydalı olduğu belirtiliyor. Dengeli oranlarda protein, yağ ve şeker B grubu vitaminler içerdiği için vücuda zindelik veriyor.

        KİMLER tüketmeli?

        Yaz aylarında serinlemek, ferahlamak isteyenler tüketebilir. Az kalorili tatlı almak isteyenler tüketebilir. Ara öğün olarak iftarla sahur arasında tüketilebilir. Süt, yoğurt ve peynir sevmeyen çocuklar doktorlarına danışmak şartıyla tüketebilir.

        Doğru bilinen YANLIŞLAR

        Yüksek kalorilidir-YANLIŞ: 100 gram sade dondurma, 2 dilim ekmek, 3 kibrit kutusu beyaz yağlı peynir, 1 dilim baklava, 1 bardak pirinç, 1 bardak meşrubat, yarım kâse çikolatalı pudingden daha az kalorilidir. Şeker oranı fazladır-YANLIŞ: Piyasada az şekerli ve lezzetli dondurma seçenekleri mevcuttur. Kalsiyum içermez-YANLIŞ: İçinde süt bulunduğu için kalsiyum içerir. Donmuş olması vitamin değerini düşürür-YANLIŞ: Vitaminler asıl yüksek ısı ve açık havadaki oksijene bağlı olarak bozulabilir. Dondurma işlemi vitamin değerini olumsuz etkilemez.

        Dondurmayla ilgili bilmediklerimiz

        Amerika’nın 1 numaralı kalp merkezi olan Cleveland Clinic’te ameliyat öncesi sağlıklı ve hızlı kilo verdirmek için uygulanan 3 günlük şok diyette ameliyat sonrası iştahı az hastalara destek amacıyla her gün yüksek miktarda vanilyalı dondurma verildiğini Şeker oranının şerbetli tatlılara göre çok daha az olduğunu Bademcik ameliyatı sonrası bazı doktorların kanama riskini azaltmak için dondurma önerdiğini Güvenilir markaların paketli dondurmalarının soğuk zinciri bozulmadan size ulaştığını

        BİLİYOR MUYDUNUZ?

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ