Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Adana'nın Tufanbeyli İlçesi'nde hayvancılıkla uğraşan aileden 3 kişi, hayvandan insana bulaştığı düşünülen bir hastalık şüphesiyle yaşamını yitirdi

        Neşet KARADAĞ / HABERTÜRK HABER MERKEZİ

        Adana'nın Tufanbeyli ilçesinde 4 büyükbaş hayvanın telef olmasının ardından hayvanların bakıcısı kadın, kardeşi ile onun eşi hayatını kaybetti. Ölen çiftin 21 yaşındaki oğlu Mehmet Özmen, "Kanda virüs var diyorlar. 3 gün içinde annemi babamı bitirdi. Bulaşıcı olmadığı söyleniyor ama köylüler endişe içinde, herkes korkuyor" dedi. Özmen, hayvanların telef olmasına şarbonun neden olduğunu tahmin ettiklerini söylerken, yetkililer alınan numunelerin laboratuvara gönderildiğini söyledi. Hastane yetkilileri ise, telef olan hayvanlardan bulaşan bir hastalıktan şüphelendiklerini ancak tam teşhis koyamadıklarını belirtti. Tufanbeyli ilçesi karantina altına alınıp hayvan giriş çıkışı yasaklandı.

        ÖNCE HAYVAN SAHİBİ KADIN, SONRA KARDEŞİ İLE ONUN EŞİ ÖLDÜ

        Tufanbeyli ilçesi Çukurkışla köyündeki Kireç Mahallesi'nde oturan 56 yaşındaki Gülfiye Özmen'in 4 büyükbaş hayvanı haziran ayının 13'ünde telef oldu.

        Özmen de, geçtiğimiz perşembe günü rahatsızlanıp öldü. Kalp krizinden öldüğü sanılan Özmen toprağa verilirken, aynı evde kalan ve 2 ay önce çalıştığı madenden emekli olan kardeşi Selahattin Özmen'de (54) ishal ve halsizlik belirtileri baş gösterdi. Ablasını toprağa verdikten sonra Özmen, akrabaları tarafından Kozan Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Doktorlar yaptıkları muayene sonucunda, "İç kanaması var, ölmek üzere hemen Adana Balcalı Hastanesi'ne götürün" dedi. Özmen, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde tedavi altına alınırken, evde migren rahatsızlığı şüphesi ile yatan Özmen'in eşi Mine Özmen'de (49) de halsizlik ve ishal baş gösterdi. Mine Özmen de hastaneye yatırıldı.

        KAN ÖRNEKLERİ BAKANLIĞA GÖNDERİLDİ

        3 gün içinde önce böbrek, ardından karaciğer, akciğeri iflas eden Özmen çifti, yapılan tüm müdahalelere rağmen dün hayatlarını kaybetti. Özmen çiftinin kısa sürede organlarının iflas etmesi hastanedeki doktorları da şoke etti. Doktorlar, karı kocanın rahatsızlığı ile ilgili henüz teşhis koyamazken, köyde telef olan büyükbaş hayvanlardan bulaşan bir hastalıktan kaynaklanmış olabileceği şüphesi üzerinde duruyor. Özmen çiftinden alınan kan örnekleri de Sağlık Bakanlığı'na gönderilerek bakanlığa bilgi verildi.

        "3 GÜN İÇİNDE ANNEMİ BABAMI BİTİRDİ"

        Annesi, babası ve halasını kaybeden Mehmet Özmen, hastalığın annesi ve babasını 3 günde bitirdiğini belirterek, "Doktorlar kanda virüs olduğunu söylüyor. Ancak ne olduğunu bilmiyorlar. Türkiye'de böyle bir vakanın ilk olabileceğini söylediler. Bulaşıcı olmadığını da söylediler. Bulaşsaydı bana bulaşırdı. Annemin ve babamın idrarlarını ben temizledim. Babamı alnından öptüm. Kan değerlerim normal çıktı. Ancak herkes bulaşıcı olmasından endişeli, tedirgin. Teşhis koyamıyorlar. Hızla virüs vücuda yayılıyormuş" dedi. Özmen, hayvanlarının ise şarbon hastalığından öldüğünü tahmin ettiklerini söyledi.

        KÖYLÜLER HUZURSUZ

        Köylüler ise, hastalığa bir an önce teşhis konulmasını istedi. İsminin açıklanmasını istemeyen bazı köylüler, "Büyükbaş hayvanların telef olmasından sonra Gülfiye, Selahattin ve eşi Mine öldü. Bulaşıcı olmasından korkuyoruz. Ya bize de bulaşırsa? Tarım Müdürlüğü önce köyü karantinaya alacaktı, sonra vazgeçti. Başka insanlar da ölmeden devletimiz bir an önce önlem almalı" dedi.

        "HAYVANDAN İNSANA BULAŞAN BİR HASTALIK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ"

        Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi yetkilileri, "Yapılan geniş çaplı tetkikler sonucunda ilk belirlemelere göre hayvandan insana bulaşan bir hastalık olduğu düşünülmekle birlikte Sağlık Müdürlüğü ve Tarım Müdürlüğü ile ortak olarak gerekli iletişimler devam etmektedir. Özellikle Sağlık Müdürlüğü'ne tüm detaylar bilgi olarak verilmiştir" denildi.

        TUFANBEYLİ KARANTİNADA

        Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, "4 tane 3-4 aylık sığır telef oldu. Bakıcıları da hastalandığını, herhangi bir teşhis konulamadan vefat ettiler. Ölen hayvanlardan numune aldık. Laboratuvara gönderdik. Şu anda herhangi bir sonuç çıkmadı. Sığırların öldüğü köy ve diğer köylerde ilaçlama yaptık. Tedbir amaçlı olarak Tufanbeyli karantina altına altına alındı. Şu anda bir tane hayvan giriş çıkışı yok" dediler.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ