Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalp Sağlığı Doç. Dr. Ahmet Karabulut, bayramda özellikle kalp ve damar sağlığı için dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında önerilerde bulundu
        1

        1. Güne hafif bir kahvaltı ile başlayın: Oruç sonrasında ilk kahvaltı genelde önemseniyor ve çeşit olarak brunchları aratmayacak zenginlikte olabiliyor.

        2

        Ancak bayrama hafif bir kahvaltı ile başlamanız ve sucuk ile salam gibi işlenmiş etlerden uzak durmanız gerekiyor. Hafif bir kahvaltı yorgunluğu önleyecek ve gün içinde tansiyon ile kalp ritminin normal aralıkta seyretmesine katkı sağlayacak.

        3

        2. Güllaç alışkanlığınızı bayrama da taşıyın: Ramazan ayına has güllaç tatlısı bayramda da sofranızdaki yerini almalı. Tercih edebileceğiniz diğer tatlılar ise sütlaç ve irmik tatlısı olmalı.

        4

        Sindirimi kolay olan bu tatlılarla mide gerilmesini engelleyerek; ritim bozukluğu ve tansiyon ataklarının önüne geçebilirsiniz. Evde hazırlayacağınız organik meyve tadındaki dondurmalarla da hem kan şekerinizin yükselmesini önleyebilir, hem de damarlarınızı koruyabilirsiniz.

        5

        3. Meyve tabağı en sağlıklı tercih: Tatlı yerine misafirlere bir porsiyon soğuk karpuz ya da kavun gibi meyve ikramına ne dersiniz?

        6

        Günde tüketilecek olan 2-3 porsiyon meyve ile damar sağlığı koruma altına alınıyor. Yapılan araştırmalarda; günlük 3-5 porsiyon taze meyve tüketiminin kalp hastalığı riskini azalttığı gösterilmiş.

        7

        4. İkramları ara öğünlere denk getirin: İster tatlı ister meyve olsun, ikramları yemek aralarına denk getirin. Çünkü ana öğünden hemen sonra tüketilecek olan tatlı, mide gerginliğini arttırıyor, kanı koyulaştırıyor ve kan basıncını yükseltiyor.

        8

        İkramların ara öğünde tüketimi sayesinde ise kan şekeri sabit tutulabiliyor. Ayrıca ana öğünlerde alınacak olan fazla besinin de önüne geçilmiş oluyor.

        9

        5. Tercihiniz bitter çikolata olsun: Şeker ve çikolata, bayramın elbette vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Kalp hastalığınız varsa ya da kalp hastalığı için risk taşıyorsanız, tercihiniz bitter çikolata olmalı.

        10

        Bitter çikolata damar dostudur. Yapılan araştırmalarda; günlük 5-7 gram düzenli bitter çikolata tüketiminin kalp hastalığı riskini azalttığı gösterilmiş.

        11

        6. Su, ayran ya da limonata için: Özellikle evde hazırlanan, tuz ve şeker oranı düşük olan ayran veya limonata ile yazın vücudunuzun artmış sıvı ihtiyacını yerine koyabilirsiniz. Su, ayran ve limonata mideye dost olup, büyük kısmı bağırsaktan emiliyor ve vücuttaki sıvı dengesinin korunmasına yardımcı oluyor. Ancak her zaman olmazsa olmazımız tabi ki su olmalı.

        12

        Bu sorunlar genellikle yemekten birkaç saat sonra ortaya çıkıyor. Bu yüzden bayramda tok iken gelen ikramlara ve aşırı kalorili tatlılara “hayır” demeniz sağlığınız için önemli.

        13

        7. “Hayır” demeyi öğrenin: Özellikle bayramda ikram edilen pasta, börek gibi karbonhidrat açısından zengin besinler midenin yükünü artırıyor ve vücuttaki insülin dengesini bozuyor. Ayrıca tansiyonun aniden yükselmesine ve kalp spazmına neden olabiliyor.

        14

        8. Açık büfe tuzağına dikkat edin: Bayramı tatilde geçirecekseniz eğer açık büfe tehlikesine karşı uyanık olun. Açık büfe ile alacağınız fazla ve karışık gıdalar nedeniyle hem mide ile bağırsak bozuklukları gelişebiliyor, hem de tansiyon değerlerinde artış olabiliyor.

        15

        Ayrıca ağır yemekler sonrasında kan koyulaşıyor ve kalp krizi riski artıyor. Bu nedenle vücudunuzu yormayacak olan alakart yemek çeşitlerini tercih edin.

        16

        9. Öğle saatlerinde ziyarete gitmeyin: Güneş ışınlarının dik geldiği 12.00-15.00 saatleri arasında dışarı çıkmamaya özen gösterin. Gerek ziyaretler, gerek geziler olsun, seçeceğiniz zaman sabah ya da akşamüstü serinliği olmalı. Çünkü aşırı sıcaklar tansiyon ataklarını ve kalp krizi gelişimini tetikleyebiliyor.

        17

        10. Spor için fırsat yaratın: Unutmayın ki bayram sadece yeme içmeden ibaret değil. Akşam serinliğinde yapacağınız yarım saatlik yürüyüş, vücudunuza sağlık ve zindelik katacaktır. Haftada 4 gün, 30 dakika süreyle yapacağınız hızlı tempolu yürüyüş, kalp hastalığı riskini azaltacaktır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ