Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Prof. Ahmet Akgül, Ramazan Bayram'ında şeker hastaları, kalp hastaları ve tansiyon hastaları için bazı uyarılarda bulundu

        Anıl Ekin GÜMÜŞ / HABERTURK.COM

        Ramazan Bayramı'nda yüksek kalorili besinlerin aşırı tüketimi şeker hastalığı, tansiyon ve kalp damar hastalıklarını da beraberinde getiryor. Özellikle Ramazan Bayramı ziyaretlerinde ikram edilen şerbetli tatlılar ve çikolatalar glisemik indeksi yüksek gıdalar diyabet hastaları için oldukça risk taşıyor.

        İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı, Gerontoloji Bölüm Başkanı, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Ahmet Akgül, Ramazan Bayram'ında şeker hastaları, kalp hastaları ve tansiyon hastaları için bazı uyarılarda bulundu.

        Bayramda da sağlıklı beslenme açısından dört temel besin grubunda bulunan besinlerden en az 3 ana ve 2 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalıdır diyen Prof. Ahmet Akgül, bayramda sağlıklı beslenme konusunda şu uyarılarda bulundu;

        ŞEKER HASTALARINA UYARILAR

        * Güne kahvaltı ile başlamalı ve doktorlarının önerdiği şekilde ilaçlarını almalıdırlar. Kahvaltı öğünlerinde peynir, zeytin, domates, haşlanmış yumurta,salatalık, taze biber, ve yeşillik içeren hafif kahvaltı tercih edilmeli, kızartma, kavurma yöntemiyle hazırlanmış besinlerden sakınılmalıdır.

        * Daha sonraki ziyaretlerde yapılacak ikramları göz önüne alarak kahvaltıda reçel, bal, pekmez gibi tatlılardan kaçınılmalı, yine kalorisi ve içerdiği yağ ve tuz açısından sucuk ,salam, sosis gibi besinlerden sakınılmalıdır.

        * Ekmek olarak tam buğday, çavdar gibi ekmeklerin tercih edilmesi lif içeriği ve doygunluk hissi açısından önerilir.

        * Bayramda ikram edilen şeker, çikolata ve hamur işleri (börek, baklava vb) gibi gıdalar kan şekerini hızla yükselten, enerji içeriği yüksek gıdalardır Özellikle bayramda tatlı tüketimi çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar olmalı ve porsiyonlar küçük tutulmalıdır.

        İkramda bulunurken ise hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlılar, taze veya kuru meyveler; şerbetler yerine taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata, ayran vb. içecekler sunulmalıdır.

        * Bayramda sindirim sistemi rahatsızlığı yaşamamak açısından besinler iyi çiğnenmeli , yemekler hızlı yenmemeli, fazla şekerli gıdalar alınmamalı, lif içeriği yüksek sebze ve meyve tüketilmelidir.

        * Gün içinde 2-2,5 litre su içilmeli, sıvı tüketimi açısından ayran, taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli komposto, az şekerli limonata gibi içecekler tüketilebilir.

        KALP VE TANSİYON HASTALARINA UYARILAR

        * Tansiyon hastaları da vücudun 30 günlük alıştığı disiplinin aniden değişmesi sonucu risk altındadır

        * Kalp ve damar hastaları gibi tansiyon hastaları da, hareketli bir yaşamdan gelmedikleri gibi, bayramda aşırı alınan tatlı ve kolesterolden zengin besinler vücudun metabolizma dengesini bozar ve stres hormonlarının dolayısıyla tansiyonun daha da yükselmesine yol açar.

        * Kolesterol ve kan yağ ve şekerlerinin ani yükselmesiyle damar sertliği artar ve kişi zaten sedanter bir hayata alıştığından, hastalıkları gereği fazla hareket etmeyi sevmezler, kandaki bu değişimler plak olarak damarlara yapışır ve hem atardamar sertliği hem de tansiyonun biraz daha yükselmesine yol açar.

        * Hem tansiyon hem de kalp damar hastalığı olan hastalarımız, bu sıcak günlere rastlayan mübarek ramazan bayramında, günde en az 8 su bardaği veya 2.5 - 3 litre su içsin.

        * Mümkünse her davette ikram edilen atıştırma ve tatlılara yönelmesin, bayramda bile günde en az 45 dakika hızlıca tempoda düz yolda yürüsün.

        * İlaçlarını ihmal etmesin ve tabii ki en küçük bir rahatsızlıkta kendi doktorunu arasın.

        * “Zaten senede iki kere bayram oluyor” deyip, tuz , şeker ve kolesterolü yüksek besinlere yönelmeyin.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ