Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Cinsel Sağlık Peniste eğrilik anlamına gelen Peyronie hastalığı tedavi edilebiliyor.

        HABERTURK.COM / SAĞLIK SERVİSİ

        Peyronie (penis eğriliği) tedavi edilmediği takdirde daha büyük cinsel sorunlara yol açıyor. Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Alıcı, “Peyronie hastalığı, dokunun esnekliğini yitirmesi ve sertleşmesi sonucu peniste ağrı ve şekil bozukluğuna yol açan bir hastalıktır” diyor.

        Hastalığın başlangıcında sertleşme sırasında peniste ağrı ve hafif eğrilme olduğunu kaydeden Alıcı, ağrı nedeniyle ilişkinin yarıda kesilebileceğini veya sertleşmenin sona erebileceğini söylüyor. Kişiye herhangi bir tedavi uygulanmadığında ise bir süre sonra ağrının kaybolduğunu ancak penis eğriliğinin giderek şiddetlendiğini vurgulayan Alıcı, “Eğriliğin olduğu yerde sert doku el ile hissedilebilir. Eğrilik çok arttığında (30 dereceden fazla olduğunda) ilişki mümkün olmayabilir. Zaman içerisinde şekil bozukluğu sonucu sertleşme sorunu ortaya çıkabilir. Bu durum kişinin ruhsal durumunu da olumsuz etkiler” diyerek, erkekleri tehdit eden bu hastalık hakkında merak edilenleri paylaşıyor.

        KİMLER RİSK TAŞIYOR?

        Peyronie'nin oluşumu yaşlanma ve diyabet ile kolaylaşıyor. Orta yaş ve üzerindeki hastalarda yaş ile birlikte birkaç kattan oluşan penis kılıfının dokusu zayıflamaya başlar ve zorlanmalarla kılıfın katları arasında ayrılma ve kanama meydana gelir. Vücut kendi dokusunu iyileştirirken bu hasarlı bölgelerin esneme yeteneği kaybolur ve zaman içinde buraya kalsiyum birikir. Sertleşmiş olan bu kısım esnemediği için sertleşme sırasında penis bu tarafa doğru eğrilir.

        AĞRI OLUYORSA...

        Peniste sertleşme sırasında ağrı oluyorsa veya eğrilik oluşuyorsa bir ürologa/androloga başvurulması gerekiyor. Erken dönemde başvuru yapıldığı takdirde ilaç tedavisi ile düzelme olabiliyor.

        NE ZAMAN CERRAHİ GEREKİR?

        Hastalığın akut ve kronik dönem olmak üzere iki çeşidi var. Akut dönem hastalığın ilk 6 aylık dönemini kapsar ve genellikle ağrı ile birliktedir. Dokuda kalsiyum biriktiği ve ağrının olmadığı eğriliğin olduğu dönem ise kronik dönemdir. Hastalığın ilk dönemlerinde ağızdan kullanılan ilaçlarla tedavi denenir. Ancak bu ilaçların etkinliği çok düşük olduğundan artık çok önerilmez. Son yıllarda ise birtakım enjeksiyonlar daha etkin olarak kullanılır. Özellikle kişide ağrı şikayetinin olduğu dönemde bu ilaçlarla ağrı daha hızlı kaybolur ve eğrilik hastaların üçte birinde düzelebilir. İlaç tedavisine bir yıla kadar devam edilebilir. Sert dokunun oluştuğu ve ağrısız dönemde artık ilaç tedavisi yarar göstermez. Bu nedenle cerrahi tedavi gerekir. Cerrahi tedavi artık penisteki sertleşmiş dokunun gerilemediği ve peniste şekil bozukluğu nedeniyle ilişki kurmakta zorluk oluyorsa önerilir.

        EĞRİLİK 30 DERECEDEN FAZLA İSE...

        İlişkiye engel olacak kadar penis eğriliği varsa eğriliğin derecesine (şiddetine) göre cerrahi yöntem belirlenir. 30 dereceden az olan eğriliklerde eğer penis boyu yeterli ise uzun olan tarafa özel dikişler konularak penis düz hale getirilir. Penis boyu kısa veya eğriliğin derecesi 30 dereceden fazla ise kısa olan tarafta Peyronie plağı kesilerek penis düzleştirilir ve arada oluşan boşluğa özel yama konulur. Bu yama kişinin kendi damarlarından parça alarak elde edilebileceği gibi hazır materyaller de kullanılır. Yama ile penis kısalması önlenir ve eğrilik düzeltilir.

        CİNSEL SORUNLARIMIZDAN UTANIYORUZ

        Cinsel sorunların dile getirilerek tedavi aranma oranı maalesef tüm dünyada olduğu gibi bizde de yüzde 10'lar seviyesinde bulunuyor. Bunun en önemli sebebi utanma duygusudur. Tedavi yapılmadığı takdirde Peyronie sonucu penis yapısı bozulur. Şekil bozukluğu sonucu sertleşme olsa bile ilişki kurmak mümkün olmayabilir veya sertleşme kaybolur. Şekil bozukluğu nedeniyle penis boyu da kısaldığı için kişinin özgüven kaybı olur. Depresyon hali ortaya çıkar. Partner veya eş ile cinsel yaşam tatmini mümkün olamadığında ise aile sorunları ortaya çıkabilir hatta evlilik birlikteliği bozulabilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ