Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Nakil 22 yaşındaki Emine Ülker, ramazanın ilk günü gittiği hastanede böbreklerinin iflas ettiğini öğrendi

        GAZETE HABERTÜRK

        Ailesi izmir’in Beydağ ilçesi’ne bağlı erikli Köyü’nde oturan, kendisiyse Denizli’de bir tekstil firmasında çalışan 22 yaşındaki emine Ülker, ramazan ayının ilk günlerinde iki ayağının da şişmesi üzerine soluğu Denizli Devlet Hastanesi’nde aldı. Böbreklerinin iflas ettiği ortaya çıkan genç kız, hemen diyaliz makinesine bağlandı. Çaresizlik içinde ailesini arayan genç kız, telefonda babasına “Beni kurtar” dedi. emine Ülker, birkaç gün sonra da organ nakli için izmir’deki Kent Hastanesi’ne başvurdu. Annesi, babası ve kız kardeşi, genç kız için gönüllü verici oldu. Tetkiklerde babanın böbreğinin nakil için uygun olduğu belirlendi. Baba-kız geçen hafta, Opr. Dr. Işık Özgü başkanlığındaki ekip tarafından ameliyata alındı. Başarılı geçen naklin ardından emine Ülker, bayrama babasının ‘hediyesiyle’ girmiş oldu. Halen nekahat döneminde olan genç kız, yaşadıklarını, gözyaşları içinde şöyle anlattı: “Ramazan ayı benim için kötü başlamıştı ama babamın verdiği en güzel bayram hediyesiyle güzel bitti. 11 Temmuz doğum günümdü. Babamın böbreği bana hem yeni bir hayat, hem doğum günü, hem de bayram hediyesi oldu. Babam sağ olsun.”

        ‘RÜYALARIMDA ‘BABA BENİ KURTAR’ DİYORDU’

        2 çocuk babası Nedim Ülker ise “Kızım geceleri rüyama giriyordu, sürekli ‘Baba beni kurtar’ diye ağlıyordu. Karabasan gibiydi. Neyse ki böbreğim uygun çıktı ve kızıma nakledildi. Kızıma değil böbreğim, canım feda olsun. Bu bayram gerçekten bize için tam bayram oldu” ifadesini kullandı.

        ‘Bazı böbrek yetmezlikleri hiç belirti vermiyor’

        Nefroloji Uzmanı Dr. Ebru Sevinç Ok: Maalesef böbrek yetmezliklerinin bir bölümü, tanısına kadar hiç belirti vermeyebiliyor. Son anda böbreklerin artık çalışamayacak düzeye geldiği ortaya çıkıyor. Diyalize girmeden ya da kısa sürelerle diyalizin ardından gerçekleştirilen böbrek nakillerinde nakil başarısı, yani vücudun böbreği reddetme olasılığı düşük oluyor. Biz uzmanlar olarak, organ bulunması halinde hiç diyalize girmeden böbrek naklinin önemini hep vurguluyoruz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ