Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Sindirimle ilgili sorunlarınızı alacağınız bazı beslenme önlemleriyle engellemeniz mümkün
        1

        Kabızlık için lif: Tabağınızı kırmızı yemişler, üzüm, dolmalık biber, fasulye, tam tahıllılar ve çerezlerle doldurun. Lif zengini yiyecekler sindirimi düzenler.

        2

        Vücudunuzun günlük olarak 20-35 gr life ihtiyacı vardır. Lif ayrıca kilonuzu korumanıza, kalp sağlığına, kan şekeri değişimlerine ve olası hemoroide karşı etkilidir.

        3

        Mide ekşimesi için sakız: Sakız, asit nötrleyen salya üretimini tetikleyerek reflü ve mide ekşimesini azaltabilir. (Mentol mide ekşimesine yol açabileceği için diğer tatları denemelisiniz.) hava yutmanıza, dolayısıyla hıçkırma ve şişkinliğe sebep oluyorsa çiğnemeyin.

        4

        Gaz ve mide ekşimesinden kaçınmak için kilo verin: 1 kilo verin ve sindirim sisteminizin nasıl rahatladığını görün.

        5

        Fazla kilolar, özellikle de vücudun orta kısmında toplananlar mide ekşimesi, gaz ve hıçkırık gibi sindirimle ilgili sorunları artırabilir. Bir kilo verme programına başlamadan önce doktorunuza danışın.

        6

        Küçük öğünlerle şişkinlik ve mide ekşimesini azaltın: Hazımsızlık, şişkinlik, mide ekşimesi ve diğer sindirim sistemi problemlerini önlemenin en iyi yolu daha küçük porsiyonlarda ve sık yemek yemektir.

        7

        Yediklerinizi de çok çiğnemeniz gerekir. Bu şekilde sindirim sisteminize aşırı yükleme yapmamış olursunuz ve midenizin kapasitesi de azalır.

        8

        Kabızlığı önlemek için sıvı tüketin: Sıvı tüketimi vücudunuzun fazlalıklardan arınmasına ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olur. Sıvı ihtiyacınızı su ve meyve sularından alabileceğiniz gibi bazı yiyeceklerden de edinebilirsiniz.

        9

        Şişkinliği önlemek için hareket edin: Egzersiz yapmak, şişkinlikten kabızlığa kadar birçok sindirim sistemi sorununuzu önler. Fiziksel aktivite sindirim sisteminizin daha hızlı çalışmasına ve artıkları boşaltmasına yardımcı olur. Ayrıca çoğu sindirim sorununun tetikleyicisi olan stresi de engeller.

        10

        İshal için probiyotikleri deneyin: Probiyotikler yoğurt, meyve suları, atıştırmalıklar ve ek gıdalara eklenen canlı mikroorganizmalardır. Araştırmalara göre başta ishal ve huzursuz bağırsak sendromunu (IBD) ve inflamatuar bağırsak hastalığını engeller. Uzmanlar hala hangi probiyotiğin hangi sorunlara yaradığını araştırmakta.

        11

        Stres, ülser ve kabızlık: Sinirlerinize bağlı mide huzursuzluğu yaşadınız mı? Bunun nedeni beyninizin ve sindirim sisteminizin bağlantılı olmasıdır. Stres IBS ve ülser gibi sindirimsel sorunları tetikleyebiliyor.

        12

        Stresi kontrol ederek sindirim sağlığınızı da sağlayabilirsiniz. Fiziksel aktivite, yeterli uyku, meditasyon gibi şeyler deneyin.

        13

        Mide yanmasından korunmak için sigarayı bırakın: Sigara içtiğinizde sindirim sisteminize birçok açıdan zarar verirsiniz. Sigara içmek özofagusun kapakçığını zayıflatır ve bu da reflü veya mide yanmasına sebep olabilir.

        14

        Ayrıca sigara sindirim sistemiyle ilgili kanser riskini artırır. Sigara içenlerin içmeyenlere göre peptik ülser ve Crohn hastalığı geliştirmesi de daha olasıdır.

        15

        Mide problemlerini azaltmak için daha az alkol alın: Alkol alırken iki defa düşünün, özellikle sindirim problemleri yaşadığınız zamanlarda.

        16

        Alkol, asit salgısına, mide kaslarına ve besinlerin emilimine karşı olumsuz etkiye sahiptir. Aşırı alkol alımı mide yanması, diyare, akciğer problemleri ve hatta özofagus kanserine de yol açabilir.

        17

        Hıçkırığı ve gazı engellemek için yutkunmayın: Havayı hemen yutmadan önce midenizin dışında tutun. Yavaş yiyin ve içecek veya yiyecek yutmamak için dikkatli olun. Her lokmayı uzun uzun çiğneyin. Sakız ve şeker hava yutmanıza sebep oluyorsa tüketmeyin.

        18

        Şişkinliği engellemek için tuz tüketimini durdurun: Diyetinize dahil azıcık sodyum bile şişkinliğe yol açabilir. Buna tuzluğunuz veya paketlenmiş ve işlemden geçmiş yiyecekleriniz de sebep olabilir. Tuz alımını azaltın ve mümkün olduğunca işlenmemiş yiyecekler tüketin. (Mutlu Mikrop)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ