Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Horlayan insan uykusunu alamıyor

        Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Yörük, horlamadan dolayı birçok aile travması yaşandığını belirterek, "Horlama, mesleki olarak trafik kazalarına, dikkat eksikliklerine, kişilik bozukluklarına, hatta psikiyatrik bozukluklara yol açıyor.

        Hastalarda yaşanan bu rahatsızlıkları operasyonla tedavi ettiklerini belirten Yörük, "Horlama küçük dilin sarkmasıyla oluyor. Küçük dil ve yumuşak damak sarkmasıyla havanın geçeceği alan daraldığı için horluyoruz. Hastanın burnunda kemik eğriliği varsa yine nefes alamazsa horlama ve nefes kesintilerine neden oluyor. Ancak bunları operasyonla düzeltebiliyoruz." dedi.

        HORLAYAN İNSAN DİNLENEMİYOR

        Yörük, insanların bu tür rahatsızlığın üzerinde durmadığına değinerek, "Oysa horlama ciddiye alınması gereken bir rahatsızlık. Horlayan insanlar rahat şekilde oksijen alamadığı için vücudu dinlenemiyor ve rahat uyuyamadığı için hem bedeni hem de zihni yorgun oluyor" ifadesini kullandı.

        Yörük, "Horlayan ve nefesi kesilen insanlar normal insanlardan daha fazla uykuya eğilimli oluyor. Sürekli yollarda olan şoförler var. Horlayan insan uykusunu alamaz, uykusuz yola çıkarsanız dikkatiniz dağılmış bir halde yol alırsınız. Uyumak demek oksijenize olmak demek, vücudun nefes alması demek, sürücü horladığı için dinlenme olmaz. Artık vücudun dayanacak gücü kalmaz ve kişi direksiyon başında kendini kaybeder. Bu durum da trafik kazalarına neden olur."

        HORLAMA KİLO ALDIRIYOR

        Sosyo-ekonomik alanların yükselmesinin, araçların daha çok kullanılmasının, yürümeden, spor yapmaktan uzaklaşılmasının horlama şikayetlerini artırdığını vurgulayan Yörük, horlama hastalığının şişman insanlarda daha çok görüldüğünü kaydetti.

        Yörük, "İşin bir ilginç tarafı da kilolu insanlar horlar, horlandıkça da endrojen kortizon dediğimiz bir hormon salgılar. Yani sanki biz dışarıdan kortizon almış gibi şişeriz, hasta horladıkça nefes kesilmeleri oldukça, daha çok strese girdiği için daha çok kortizon salgılanır ve hasta kilo alır. Biz horlayan hastalarımıza kilo vermelerini öneriyoruz. Eğer çok ilerlemişse ameliyatla da bu sorunu ortadan kaldırabiliyoruz" dedi.

        Doç. Dr. Yörük, horlama ve uyku problemi olan hastaların en kısa sürede hastanelerde tedavilerini yaptırmaları gerektiğini vurguladı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ