Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Tıpta Yenilikler Kanser ilaçları artık İzmir'de üretilecek

        150 milyon TL'ye mal olan İzmir Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü/Uygulama ve Araştırma Merkezi, kanserden kuş gribine, Kırım Kongo kanamalı ateşinden tüberküloza kadar pek çok hastalığa çare arayacak. Merkezde kanser tedavilerinde kullanılan akıllı ilaçlar da üretilecek.

        İzmir Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü/Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin planlaması yaklaşık 10 yıl önce yapıldı. Dönemin Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Emin Alıcı, hücresel tedavilerin yapılabilmesi için harekete geçmiş ve merkezin temeli 2007 yılında atıldı. Maddi yetersizlik nedeniyle 2008 yılında çalışmalara ara verilirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 26 Kasım 2011'de geçirdiği ameliyatta da yer alan Prof. Mehmet Füzün'ün konuyu Erdoğan'a iletmesiyle merkezin inşaatı tamamlandı.

        TÜRKİYE'NİN EN PAHALI ARAŞTIRMA MERKEZİ

        Türkiye'nin en pahalı araştırma merkezi olan İzmir Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü/Uygulama ve Araştırma Merkezi (İBG-İzmir), 9-10-11 Eylül'de düzenlenecek açılış töreniyle hizmete girecek. Merkezin Türkiye'de birçok yönden ilk ve tek olma özelliği taşıdığını anlatan merkezin müdürü Prof. Dr. Mehmet Öztürk, "Türkiye'de bir üniversite ilk kez bünyesinde uluslararası araştırma enstitüsü kurdu. Bu merkez sayesinde Türkiye, Ortadoğu ve Doğu Avrupa'da bölgesel anlamda önemi olan bir merkeze kavuştu" dedi.

        "KANSER İLAÇLARI ÜRETİLECEK"

        Dünyanın sayılı genetik uzmanlarından olan Prof. Dr. Mehmet Öztürk, İBG-İzmir'de özellikle üzerinde duracakları birkaç hastalık olduğunu söyledi. Kanser tedavilerinde kullanılan ve hedefe yönelik tedaviler yapan akıllı ilaçları üreteceklerini açıklayan Prof. Dr. Öztürk, "Bu ilaçlar doğrudan kanserli hücreleri bulup yok ediyor ve normal hücrelere çok zararı olmuyor. Bazı hastalıkları ilaçla tedavi etmek mümkün değil. Körlük ve karaciğer, pankreas gibi organların iflas etmesi gibi durumlarda bunları ilaçla tedavi edemiyoruz. Vücudumuzun eskiyen doku ve organları yine kendi hücrelerimizle tedavi ediliyor" ifadelerini kullandı.

        "ŞİMDİYE KADAR GÖRMEDİĞİMİZ BİR DEĞİŞİM OLACAK"

        Türkiye'de akraba evlilikleri nedeniyle genetik hastalıkların daha yaygın olduğunu dile getiren Öztürk, "Hücre tedavisi ile gen tedavisini birleştirerek sağlam hücrelerle bu tür hastalıkların tedavisinin yolu açılıyor. Bu merkezde bu tedavilerin de yolu açılacak. Bu merkezde oluşturulacak bilgi birikimi ve burada oluşturulacak teknolojilerin zaman içerisinde başarılı bir şekilde ülke sathına yayılmasıyla Türkiye'de şimdiye kadar görmediğimiz şekilde bir değişimin yaşanacağına inanıyorum" diye konuştu.

        YÜKSEK GÜVENLİKLİ LABORATUVARLAR VAR

        Yaklaşık 150 milyon TL'lik yatırımla Türkiye'ye kazandırılan İBG-İzmir'in bu kadar pahalıya mal olmasının ise birçok nedeni var. 23 bin 700 metrekarelik araştırma alanına sahip olan merkez, yaklaşık 2 futbol sahası büyüklüğünde kapalı alana sahip. Merkezin her metrekaresinde ileri teknoloji altyapı uygulamaları kullanılıyor. Merkez, Türkiye'de ilk kez bir kamu kurumunda, deneysel bir ilacın Sağlık Bakanlığı'nın istediği koşullarda üretilip hastalarda denenmesi imkanı sunuyor. İBG-İzmir'de kuş gribi, Kırım Kongo kanamalı ateşi ve tüberküloz gibi hastalıkların araştırılması için gereken ve BSL 3 adı verilen yüksek güvenlikli laboratuvar var.

        AÇILIŞINI CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YAPACAK

        Merkezin bilimsel açılışı 9 Eylül'de Nobel Tıp Ödülü sahibi Tim Hunt ve Nobel Barış Ödülü sahibi Ahmet Üzümcü'nün katılımı ile yapılacak. İBG-İzmir'in 10 Eylül'de yapılacak olan resmi açılışına ise merkeze olan katkılarından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan davet edildi. Organizasyona hekim, eczacı, moleküler biyolog, bilişimci ve akademisyenler, sanayici ve girişimciler, teknoloji profesyonelleri, tıp ve yaşam bilimleri alanında öğrenim gören üniversiteliler, uzmanlık ve doktora öğrencileri başta olmak üzere yaklaşık 1000 kişinin katılımı bekleniyor.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ