Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanser Meme kanserine umut olacak

        Bilim adamları, kadın hormonlarıyla kanser hücrelerinin ilişki halinde olmasını engelleyen hormon tedavisine eşdeğer aromataz inhibitörü ile bifosfonat grubuilaçların meme kanserinin ilerlemesini venüksetmesini engelleyebileceğinibelirtti.

        Standart tedavi yöntemleri uygulananve söz konusu ilaçlar verilen 30 bin kadını kapsayan 9 çalışmanın sonucunu değerlendiren bilim adamları, aromataz inhibitörü grubuilaçları5 yıl boyunca kullanan menopozdaki hastalardakanserin ilerlemesinin yüzde 30’a kadar düştüğünü, ölüm riskinin yüzde 15’e kadar azaldığını belirledi.

        Araştırmaya imza atanlardanProfesör Mitch Dowsett, bu iki ilaç grubunun, mevcutilaç tedavisinden daha etkili olduğunu ifade etti.

        Yaklaşık 20 bin kadın üzerinde yapılan bir başka araştırma dakemik erimesine karşı kullanılan, bazı ilaçların, menopozdakikadınlarda kanser hücrelerinin kemiğe yerleşme riskini yüzde 28’e kadar azalttığını ve kanser teşhisi koyulduktan sonraki10 yıl içinde ölüm riskini yüzde 18’e kadar düşürdüğünü ortaya koydu.

        Yapılan iki ayrı araştırmayakatılan Oxford Üniversitesi’nden Profesör Richard Gray, söz konusu 2 ilaç grubunun menopozdaki hastalarınölüm riskini azaltabileceğini belirterek aromataz inhibitör ilaçlarının kemik erimesi gibi yan etkilerinibifosfonat ilaçlarının giderebileceğine de dikkati çekti.

        Araştırmalarınsonuçları"The Lancet" dergisinde yayımlandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ