Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Tıpta Yenilikler Fazla kemoterapi alımını önleyecek

        GAZETE HABERTÜRK

        Prof. Dr. Arzum Erdem Gürsan, eczacılık ve kimya alanında geliştirdiği “biyoalgılayıcı cihaz” çalışmalarıyla “2015 yılı TÜBITAK Bilim Ödülü”ne layık görüldü. Gürsan’ın geliştirdiği kullan-at tipi elektrokimyasal ölçüm cihazları, bazı kalıtsal ve bulaşıcı hastalıklar ile gıda ve çevre sağlığına yönelik risklerin saptanmasını sağlıyor.

        Gürsan’ın üzerinde çalıştığı yeni sistemle, sağlıklı hücreyi yok eden ve saç dökülmesine neden olan kemoterapinin yan etkileri en aza indirilecek. Kemoterapi ilaçlarının kanserli hücrenin DNA’sı üzerindeki etkisi önceden ölçülerek, hastaya fazladan kemoterapi verilmesi önlenecek. Ödül aldığı projeyi Habertürk’e anlatan Gürsan, şu bilgileri verdi: “Geliştirdiğim bu sistemler sağlık, gıda, çevre ve savunma sanayiinde kullanılacak. Bu metot ile daha düşük maliyetli, hızlı ve az örnekle analiz yapmak mümkün olacak. Bir damla örnekle daha hassas ve daha kısa sürede sonuç alınacak ve tanıya gidilecek. Adli olaylarda örnek toplanmasında, yaşlılar, kanserli hastalar ve bebeklerden alınan örneklerde bu tür sıkıntılar yaşanabiliyor. Elektrokimyasal biyosensörlerle Alzheimer, Parkinson gibi hastalıklar ile obezite ve diyabet gibi metabolik hastalıkların, çeşitli kanser türlerinin tayini gerçekleştirilebilecek. Bu sayede hızlı bir şekilde tedavi süreci başlatılabilecek. Biyoalgılayıcı cihazlar cep telefonu büyüklüğünde, minyatür olacak ve kullanılıp atılacak.”

        Gürsoy, kemoterapi ilaçlarının DNA ile etkileşip etkileşmediğinin kısa sürede ve hassas bir şekilde incelenmesini sağlayacak olan cihazla birlikte, kemoterapi ilaçlarının istenmeyen yan etkilerinin de en aza indirgeneceğini söyledi. Prof. Dr. Gürsoy, “Hedefimiz, öyle ilaç molekülleri geliştirilsin ki, bu moleküller kanserli hücreyi bulup seçsin ve sağlıklı hücreye zarar vermeden onu yok etsin. Yeni geliştirilen bir kemoterapi ilacının kanserli hücre ile etkileşimi izlenip yorumlanabilecek” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ