Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanser İşte kanserle ilgili doğru bilinen yanlışlar
        1

        "KANSER BULAŞICIDIR": Kanserle ilgili şüphe uyandıran konuların başında bulaşıcı olup olmadığı gelir. Kanser viral veya bazı bakteriyel enfeksiyonlarda olduğu gibi bireyden bireye yakın temas, dokunma, kan yoluyla veya cinsel yolla bulaşmaz.

        2

        "KANSERİN ÇARESİ BULUNDU ANCAK SAKLANIYOR": Kanser birçok mekanizmayla ortaya çıkan kompleks bir konu. Her organa ve evreye göre tedavisi çeşitlilik gösterir.

        3

        Kanserin kesin tedavisi ve çözümü konusunda çalışmalar hala yürütülüyor olsa da günümüzde meme, akciğer, bağırsak, yumurtalık, gırtlak gibi birçok kanser çeşidinin tedavisinde büyük gelişmeler var. Genel olarak kanserin oluşmasının nasıl engellenebileceğinin kesin bir cevabı yok.

        4

        "ŞEKER KANSERİN İLERLEMESİNE NEDEN OLUR": Kanserin seyri tüketilen şeker miktarının azlığı ya da çokluğuna göre değişmez. Sadece diyabeti olan kişilerde kanser gelişme riskini bir miktar artırdığı tahmin edilir.

        5

        Ancak uzmanlar bu etkilenmenin nedeninin şeker tüketimiyle değil, aşırı kilo ile ilişkili olduğunu düşünür. Çünkü aşırı kilo ve sedanter yaşam kanser riskini artırır.

        6

        "SİGARA SADECE AKCİĞER KANSERİ RİSKİNİ ARTTIRIR": Sigara akciğer kanseriyle doğrudan ilişkili olsa da aynı zamanda gırtlak, ağız, dil, dudak, mesane, pankreas ve meme gibi organlarda görülen kanser risklerini de artırır.

        7

        "KANSER TEDAVİSİNDE SADECE ALTERNATİF TIP YETERLİDİR": Kanser tedavisinde doğu tıbbı gibi alternatif tedavi yöntemleri tercih edilebilir. Ancak alternatif yöntemler kolaylıkla istismar edilebilir.

        8

        Kişiler alternatif tedavilere yönelerek modern tıbbi tedavilerinden vazgeçebilir. Bu da iyileşme sürecini olumsuz etkiler. Ayrıca bazen uygulanan bitkisel tedaviler nedeniyle kanser olan kişilerin karaciğer, böbrek gibi organlarında fonksiyon kaybı gelişebilir ve tedavi çıkmaza girebilir.

        9

        Bu nedenle kişilerin hekimlerine başvurmadan bu yöntemleri tercih etmemesi ve modern tedavi süreçlerini asla bırakmaması çok önemli.

        10

        "KANSER OLAN HER KİŞİ RADYOTERAPİ GÖRÜR": Kanser tedavisinde halk arasında ışın tedavisi olarak bilinen radyoterapi hem kür sağlamada hem de bazı şikayetleri kontrol altına almada kullanılan etkili bir yöntem.

        11

        Radyoterapi doktorun uygun gördüğü durumlarda uygulanır ancak her kanser türünde ve her evrede kullanılmaz. Kişinin radyoterapiye uygun olup olmadığına hekim tarafından karar verilir.

        12

        "KEMOTERAPİ GÖRENLER SÜREKLİ MASKE KULLANMALIDIR": Kemoterapi gören kişilerin sürekli maske takmasının koruyuculuk oranı oldukça düşük.

        13

        Önemli olan kamuya açık kalabalık ortamlarda mikroplardan korunmak. Bu nedenle sadece kalabalık bir ortama girilecekse maske takmak yeterli.

        14

        "AMELİYAT KANSERİN YAYILMA RİSKİNİ AZALTIR": Halk arasında kanser ameliyatı olmanın kanserin yayılma riskini artırdığı önyargısı bulunur.

        15

        Ancak bu tamamen yanlış bir düşünce. Günümüzde özellikle hala bağırsak, mide, meme kanseri gibi birçok kanser türünün tedavisi için cerrahi müdahale gerekir.

        16

        "KANSER TEDAVİSİNDE SAÇLAR MUTLAKA DÖKÜLÜR": Kanser tedavisi sırasında saçların dökülmesi kullanılan ilaçların yan etkisine göre değişir. Bazı ilaçlarda saç dökülmesi sık görülürken bazı ilaçlarda sadece kısmi dökülme olur.

        17

        "İLERİ EVRE KANSERDE KEMOTERAPİ FAYDA SAĞLAMAZ": Kemoterapi ileri evre kanserlerde kesinlikle faydalı bir tedavi yöntemdir. Uygun dozda ve miktarda verildiğinde hem kişilerin yaşam kalitesi artar hem de yaşam süreleri uzar. Özellikle testis veya lenfoma gibi kanser türlerinde evre ne olursa olsun kemoterapi alınması gerekir.

        18

        "AKILLI İLAÇLAR HER KANSER OLAN KİŞİYE UYGUNDUR": Kanser tedavisinde kullanılan akıllı ilaçlar; ileri teknoloji ve bilimsel araştırmalarla geliştirilmiş, sadece tümör bölgesine bağlanabilen ilaçlardır.

        19

        Fakat bu ilaçlar tüm hastalıklar için kullanılmaz. Daha çok bağırsak, akciğer, mide ve yumuşak doku tümörleri için tercih edilirler.

        20

        Kişilerin akıllı ilaç tedavisine uygun olup olmadığı kararını vermek için, alınan biyopsi örnekleri patoloji laboratuvarında değerlendirilir ve kişinin ilaç tedavilerine yanıt verecek grupta olup olmadığı belirlenir. Bu karar doktor kontrolünde verilir.

        21

        "KİŞİSEL ÖNLEMLERLE KANSERDEN KORUNMAK MÜMKÜN DEĞİL": Kanserin günümüzde bilinen en güzel tedavisi “korunma”.