Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Nöroloji Beyin Sağlığı Alzheimer'ın belirtileri
        1

        Hepimizin zaman zaman kafası karışır. Günlük hayattaki küçük unutkanlıklar endişelenilecek bir şey değil. Ancak sorun ciddileşmeye başladığında bir de yaş ilerlemişse Alzheimer görülme riski daha da artar. Fakat bu durum yaşlılığın normal bir parçası değil…

        2

        Peki, hangi davranışlar normal, hangileri değil, nasıl bileceğiz? İşte dikkatli olmamız gereken 10 tehlike işareti…

        3

        Günlük hayatta bozulma: Arkadaşınızla buluştunuz ama bir türlü onun adını hatırlayamıyorsunuz. Ya da Pazar günü için plan yaptığınızı hatırlıyorsunuz fakat ne yapacağınızı hatırlayamıyorsunuz…

        4

        Arada sırada isimleri ya da tarihleri unutmak normaldir. Fakat bunları ve diğer şeyleri devamlı unutmak önemli bir problemin habercisi olabilir. Son zamanlarda öğrenilen bilgiyi unutmak Alzheimer hastalarında yaygındır.

        5

        Çevreyi tanıyamama: Alzheimerlı insanların kafası zaman ve mekan konusunda karışmış olabilir. Geçmiş ve gelecek hakkında kafaları karışabilir ya da zaman veya tarih izini kaybedebilirler.

        6

        Konuşmada takılma: Muhtemelen söylemek istediğiniz kelime dilinizin ucunda ama bir türlü gelmiyor. Ayrıca Alzheimerlı insanlar doğru kelimeyi bulmada zorluk çekerler, konuşurken duraksarlar, nasıl devam ettireceklerini bilemezler ya da sürekli kendilerini tekrar ederler.

        7

        Yeni kelimeler uydurabilecekleri gibi hata yapmamak için konuşmaya da bilirler.

        8

        Bir şeyleri kaybetmek: “Anahtarlarımı nereye koydum?” Büyük ihtimalle bu soruyu kendinize defalarca sordunuz. Fakat Alzheimerlı insanlar için bu tip şeyleri hatırlamak oldukça zordur. Kayıp eşyayı bulmak için adımların kaynağına inemezler.

        9

        Üstelik, Alzheimer insanların eşyaları mantıksız yerlere koymalarına da neden olur. Tıpkı bir diş fırçasını buzdolabına koymak gibi…

        10

        Günlük görevlerde sorunlar… Bir zamanlar kolayca yerine getirdiğiniz günlük görevler de zorluk yaşayabilirsiniz. Günlük hazırlanma, kendi kendinize giyinme ve yemek yeme konularında dahi çaba gerekebilir.

        11

        Karar almada yetersizlik: İstikrarlı bir şekilde ya da sık sık alınan kötü kararlar veya hiç alınmayan kararlar Alzheimer belirtisi olabilir. Para ile ilgili alınan kötü kararlar da örneğin, yabancılara para vermek gibi Alzheimer hastalığı konusunda bir başka uyarı olabilir.

        12

        Asosyalleşme: Hayata dair kaybolan kıvılcım, enerji ve motivasyon kaybı da Alzheimer’ın bir başka göstergesidir. Kişiler spor, hobi veya iş gibi genel aktivitelere katılmayabilirler, içe kapanık hale dönüşebilirler.

        13

        Değişime direnç: İşlerimizi her zaman kendi yöntemlerimizle ayarlarız. Fakat Alzheimerlı kişiler rutinde bile değişimi hoş karşılamazlar. Yeni insanlar veya yeni yerler konusunda da durum böyledir.

        14

        Ruh hali veya kişilikte sallantı: Alzheimerlı hastalar sakinken hiçbir neden yok iken aniden üzgün ya da kızgın olabilirler. Onlar son derece kafası karışmış, şüpheci veya endişeci olabilirler.

        15

        Erken teşhis önemli: Diğer birçok nörolojik durum, Alzheimer’da karşılaşılan sorunları taklit edebilir ve çoğu da tedavi edilebilir. Eğer günlük aktivitenizde bu tarz sorunlar yaşıyorsanız bir uzmana başvurun. Alzheimer’ın uyarı sinyallerinin farkına erken varmak ihtiyaç olan tedavi ve bakıma ekstra zaman kazandırır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ