Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Menopozda bunlara dikkat!

        Menopoz kadınlar için son derece önemli bir dönem olup, Türkiye'de ortalama 49 yaşında görülüyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ceren Yıldız Eren, menopozun yaz aylarında daha da zorladığını belirterek, kadınlara bazı önerilerde bulundu.

        MENOPOZ DÖNEMİNDE KADINLARI BEKLEYEN BAZI RİSKLER BULUNUYOR

        Menopozun yaz aylarında kadınları daha da zorladığının altını çizen Dr. Eren, "Son adet kanamasının ardından bu dönemde mutlaka doktor kontrolünden geçilmelidir. Gerekli önlemler alınarak tedavilerin yapılması gerekir. Menopoz döneminde kadınları bekleyen en büyük riskler; kemik erimesi, kalp krizi riskinde artma ve kan yağlarındaki yükseklikler şeklinde sayılabilir. Bunun dışında menopoz döneminde olan kanamalar, rahim kanserinin bir belirtisi olabilir. Yine mutlaka doktor kontrolü gerekir. Menopoz döneminde yıllık kontrollere gidilmeli, pap simir rahim ağzı taraması, meme kontrolleri, kemik ölçümleri ve bazı kan tahlillerinin düzenli aralıklarla yapılması gerekir" dedi.

        MENOPOZA GİRMEDEN ÖNCE KEMİKLERE DİKKAT!

        Düzenli kontrollerin yapılmasının ardından menopoz döneminin kadınlar için eziyet olmaktan çıktığını aktaran Dr. Eren, yaşlanma ile birlikte gelen bazı olumsuzlukların kabul edilmesinin kaçınılmaz bir süreç olduğunu söyledi.

        İŞTE YAPMANIZ GEREKENLER

        Menopoz döneminin daha geç gelmesi için kadınlara önerilerde bulunan Eren, şunları söyledi:

        "Sigara içmekten uzak durulması çok önemlidir. Bunun dışında çok fazla kilo alınmaması, egzersiz yapılması ve iyi beslenilmesi önemli faktörlerdir. Menopoza girmeden önce kemikleri korumak adına, bol kalsiyumlu gıdaların tüketilmesi gerekir. Peynir, süt, yoğurt yenilmesi, düzenli aralıklarla egzersiz yapılması ve düzenli kadın doğum kontrollerinin yapılması başlıca önerilerimizdir. Bunun haricinde tüm hasta ve kadınlarımıza yıllık jinekolojik muayeneyi öneriyoruz. Doğum sayısının önemli olduğunu belirtmek isteriz. Doğum yapan hastalarda menopoza girmeden önce doğum sayısını tamamlarlarsa, yine bir bebek sahibi olmak isterlerse, sıkıntı yaşamazlar."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ