Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık İyi yaşamda yasak olmaz

        “Siz hiç tatlı yiyor musunuz?” diye soruyorlar. “Evet” diyorum, “Nasıl yani?” diyorlar. “Bayağı” diyorum. Normal insan gibi yani... Canımız isterse yiyoruz, istemezse yemiyoruz. Karı-koca diyetisyen olunca “Yok canım” diyorlar, “Sizin dolabınızda sadece marul vardır, mercimek vardır. Her şey light’tır. Siz dürüm yemezsiniz, ekmek yasaktır."

        ZOR OLMALI DİYE DÜŞÜNENLER VAR

        Çoğunuzun, bir diyetisyenin hatta sağlıklı beslenmek isteyen herhangi birinin sofrasında asla tatlı ya da makarna olmazmış gibi düşündüğünü biliyorum. Yasakları sevdiğimizi zannediyor olmanız da normal. Bu kadar çok yasaklarla dolu haber varken, bizim çıkıp sadece bilimsel gerçekleri anlatmamız bazen şaşırtıyor. Doğru bildiğini söylediğinde, “O yasak bu yasak” diye bağırmadığında, inanmaya çekinen insanlar var. Çünkü bu kadar kolay olmamalı... Zor olmalı... “Zayıflamak için aç kalmalıyım, sağlıklı yaşamak için acı çekmeliyim” diyenler var. Biz onları rahatsız etmeyelim. Sizin vücudunuz, sizin psikolojiniz, sizin geleceğiniz! Size kolay gelsin çünkü pek doğru bir yolda değilsiniz.

        HAYATIN TADINI KAÇIRMAMALIYIZ

        Gerçeklerden faydalanmak isteyen, bir uzmanla çalışmanın faydasına inanan, “Hayata bir kere geldik, tadımızı kaçırmayalım. Sağlıklı yaşayalım ama keyif de yapalım” diyenler peşimden gelin. Çünkü gerçek hayatta en önemli olan şey anı yaşamak, sağlıklı olmak ve hayatın tadını kaçırmadan iyi yaşamayı bilmek. Bu sabah akşam fast-food ye, patatesi kızart öyle ye anlamına gelmiyor! Ben ve ailem böyle bakıyor, böyle yaşıyoruz. Bu yüzden diyetisyen olsam da, kendimi bildiğimden beri sağlıklı beslensem de, dolabımda mutlaka makarna, dondurma, çikolata, vb. vardır. Ben her şeyin olması gerektiğini, ne kadar ve ne yememiz gerektiğini bildiğimiz sürece sorun olmadığını düşünüyorum. Bu nasıl mı oluyor? Örneğin, geçen akşam oğlum Sanat’a dondurma verince misafirim şaşırdı. “Dondurma istedi ve sen hemen verdin” dedi. “Evet” dedim, “Sabah yumurtalı, peynirli, zeytinli kahvaltısını etti. Öğlen biber dolması ve yoğurt yedi. Arada meyvesini yedi. Akşam da bol soğanlı taze barbunya ve cacık yedi. Yemekten sonra da dondurma. Saydıklarımda sağlıksız bir öğün görmüyorum.” Arkadaşım ben tüm günü anlatınca rahatladı resmen! “Ee ama her güzel şey yasak gibi geliyor bize” dedi.

        YASAKLAR SADECE MUTSUZ EDER

        Arkadaşımın kurduğu bu cümle son dönemlerde dilimize takılan bir cümle ama gerçek bu değil! Yasaklar sadece bizi mutsuz eder. Mutsuzluk tüm hastalıkları davet eden en büyük virüstür. Metabolik sorunlar, psikolojik sorunlar, hangisi bizim stresimizden etkilenmiyor ki? Mutluluğumu bozmadan sağlıklı beslenmenin tadını çıkaran biri olarak herkese bunu gönül rahatlığıyla öneriyorum. Mutluluk veren ve sağlığınıza zarar vermeyen yiyecekleri hayatınıza yerleştirin. Mutluluk veren ve sizi yormayan hareketleri hayatınıza yerleştirin. Ve hatta mutluluk veren, kimseyi üzmeyen cümleleri, anıları, şarkıları ve kişileri de hayatınıza yerleştirin!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ