Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Nakil Torununa can olacak!

        Malatya'da ticaretle uğraşan Hakan ve Burcu Şanlı'nın bebekleri Azra Sultan'a, genetik Hemofagositik Lenfohistiositoz (HLH) hastalığı teşhisi konuldu. Doktorların Azra'nın sağlığına kavuşabilmesi için tek çarenin kemik iliği nakli olduğunu söylemesi üzerine aile, doktora başvurdu.

        87 BİN DONÖRÜN KEMİK İLİĞİ UYMADI

        Durumu son 1 aydır ağırlaşan minik Azra'ya, burada kemoterapi tedavisi uygulanmaya başladı. Doktorlar, Azra'ya kemik iliği nakli yapılması gerektiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKKÖK) Projesi kapsamında 1 Haziran'da başlatılan kampanyada, yaklaşık 87 bin kişinin kemik iliğinden Azra'ya uygun donör çıkmadı. Aile ise Türkiye ve yurtdışından daha fazla kişiyi kök hücre için bir tüp kan bağışında bulunmaya davet etti. Bu kampanya sürerken TÜRKKÖK'ten müjdeli haber geldi. Yaklaşık 2 ay önce kan örneği alınan ve laboratuvar ortamında yapılan çalışmalar neticesinde babaanne Sultan Şanlı'nın dokularının, torunu Azra ile 10'da 10 uyumlu olduğu belirlendi.

        BAŞKA BEBEKLERE CAN OLDU

        Azra bebeğin 5 gündür hastanenin kit ünitesinde kemoterapi tedavisi gördüğünü, tıp diliyle 'sıfırıncı gün' diye tabir edilen günde babaanneden kemik iliği nakli olacağını söyleyen Hakan Şanlı, şöyle dedi:

        "Annemden alınan kan örneklerinin test sonucu hepimizi sevindirdi. 10'da 10 uyumlu olduğu görüldü. Nakil sonucunun da hayırlı olmasını diliyoruz. Azra için halen devam eden bir kampanya var. Bu kampanyalar sürerken başka bebeklere de kök hücre bulundu. Kübra adlı bebeğe bulunan iliğin Azra için açılan kampanyada bağışlanan kanlar arasından çıkması beni çok mutlu etti. Şu ana kadar TÜRKKÖK'ten birçok hastaya eşleşme olduğunu duydum. Yurtdışından gelen kök hücre zaman alıyor. Bu tür hastalıklarda zamanın çok önemli olduğu biliniyor. TÜRKKÖK Projesi'ne lütfen gereken önem verilsin. Duyarlı olalım, 'benim başıma gelmez' demeyin. Kimin başına ne geleceği belli olmaz. Hastalarımız tedavi gördükleri süre içinde trombosit ve kan ihtiyaçları da oluyor. Bu hastalar için insanlar trombosit ve kan bağışında lütfen duyarlı olsunlar."

        Hakan Şanlı, kızı Azra'yı ilk olarak 4 aylıkken şiddetli ateşle hastaneye götürdüklerini belirtti. Azra'nın değerlerinin normale dönmesinin ardından taburcu edildiklerini ve 5 ay sonra kızını yeniden aynı şikayetle hastaneye getirdiklerini söyleyen Şanlı şöyle konuştu:

        "Yapılan tetkiklerde Azra'nın kan değerlerinin düşük olduğu tespit edildi. Malatya İnönü Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan testlerde kızımın hastalığının HLH olduğu belirlendi. Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'ndeki tetkiklerde hastalığının genetik HLH olduğu kesin olarak tespit edildi. İnşallah nakil yapılacak ve Azra hayata tutunacak" diye konuştu.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ