Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Nöroloji Beyin Sağlığı Unutuyorsanız çaresi var!

        Hepimiz zaman zaman bir şeyleri unutuyoruz. Ancak kimi zaman bu şikayetler günlük yaşamımızı olumsuz etkileyecek duruma kadar gelebiliyor.

        Hatta kimi zaman durum konsantrasyon güçlüğü, depresyon, bellek kaybı, konuşma bozukluğu, tanıma yeteneğinde kötüleşmeye kadar gidebilir. Alzheimer’ın sinsi bir hastalık olduğunu ve erken tanının çok önemli olduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. M. Zülküf Önal, “Tedaviyle hastalığın ilerlemesi yavaşlatılarak hastalığa ait olumsuz bulgular azaltılabilir. Amaç, hastanın yaşam kalitesini artırmaktır” diyor.

        BEYNİ KÜÇÜLTÜYOR

        En sık görülen demans tipi olarak neredeyse hastaların yarısında ortaya çıkan klinik bir durum olan Alzheimer'da hastaların beyni küçülür, beyindeki hücre sayısı, hücreler arası haberleşmeyi sağlayan kimyasallar azalır. Bu hastalarda hafıza ve konuşma bozukluğu, kelime bulmada zorlanma, önceden yapabildiklerini yapamama, cisimleri ve kişileri tanımakta zorlanmalara neden olur. Kişilik ve davranış değişiklikleri gibi belirgin belirtileri olan bu hastalıkta sürekli olan bilişsel yıkımın dereceli olarak artış gösterdiğidir.

        65 YAŞ VE ÜSTÜ DİKKAT!

        Genellikle yaşlılıkta ortaya çıkan alzheimer hastalığının görülme sıklığı yaşla birlikte artar. Alzheimer 65 yaş üstünde her 10 kişiden birinde, 85 yaş üzerinde ise her 2 kişiden birinde görülür. Tüm dünyada 20 milyona yakın Alzheimer hastası bulunuyor. Kadın ve erkeklerde görülme oranı ise hemen hemen aynıdır. Bulaşıcı ve kalıtsal bir hastalık değil ancak bazı ailelerde düşük oranda genetik yatkınlık söz konusu olabilir.

        ERKEN TANI ÇOK ÇOK ÖNEMLİ!

        Alzheimer hastalığı erken dönemlerinde hatırlama, sözcük bulma, problem çözme, hesaplamalarda bozukluk gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bu dönemde hastaların konuşulanların ayrıntılarını ve ilaçlarını unutmaya başlar, karmaşık hobileri, araba kullanmayı, parasal işleri ve mesleklerini yerine getirmekte zorlanırlar. Alzheimer tedavisinde erken teşhis çok önemledir. Tedaviyle hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir ve hastalığa ait olumsuz bulgular azaltılabilir. Amaç hastanın yaşam kalitesini artırmaktır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ