Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Nakil TÜRKKÖK'le 5'nci nakil

        Soner ÖZCAN / HABERTÜRK HABER MERKEZİ

        Sağlık Bakanlığı'nın Kızılay ile birlikte hayata geçirdiği Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) Projesi'ne 4 ayda 50 bin gönüllü başvurdu. 50 bin gönüllüden Türkiye'deki hastalara 10'da 10 ve 10'da 9 uyumlu 129 kemik iliği bulundu. Proje kapsamında yapılan kemik iliği nakli sayısı da 5'e ulaştı. ‘Hemofagositik lenfohistiositoz' adlı genetik bir hastalık nedeniyle ilik bekleyen 1 yaşındaki Kübra Doğan'a 28 yaşındaki bir üniversite öğrencisi bir kızın iliği nakledildi.

        500 BİN VERİCİYLE BİR YILDA SORUN BİTER

        Gerçekleştirilen nakille ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, "Nisan ayından bu yana 50 bin gönüllü verici TÜRKÖK'e başvurup gönüllü oldu. Türkiye'de yaklaşık bin kemik iliği nakli bekleyen hasta bulunuyor. Bunların büyük bir kısmına yurtdışından özellikle Fransa, İngiltere ve Almanya gibi ülkelerden kemik iliği bulmaya çalışıyoruz. Kendi ülkemizden kemik iliği bulabilirsek uyuşma daha yüksek oluyor. 500 bin vericimiz olursa bir yılda ilik nakli bekleyen bütün vakaları çözmüş olacağız. Küçük bir kan vererek herkes gönüllü verici olabilir" dedi.

        MALİYET 15 BİN LİRAYA DÜŞTÜ

        Gönüllü sayısını hızla artırmayı hedeflediklerini söyleyen Gümüş, "Gönüllülerin konaklama, ulaşımı bakanlık tarafından karşılanıyor. Bu projede büyük bir özveri var. Bir kişinin hayatını kurtarmak bile bizim için çok önemli" diye konuştu. Basın mensuplarının sorusu üzerine yurtdışından getirilen kemik iliğinin SGK'ya maliyetinin 70 bin lirayı bulduğunu belirten Gümüş, TÜRKÖK projesiyle ise bu rakamın 15 bin liraya düştüğünü açıkladı.

        BİR AY İÇİNDE BELLİ OLACAK

        Nakli gerçekleştiren Çocuk Hematolojisi bilim dalından Doç. Dr. Alphan Küpesiz ise, küçük çocuğun sağlık durumuyla ilgili şu bilgileri verdi:

        "1 yaşındaki Kübra'nın hemofagositik lenfohistiositoz adı verilen genetik bir hastalığı bulunuyor. Verdiğimiz iliğin nasıl sonuç verdiğini 14-20 gün içerisinde göreceğiz. 'Kemik iliği tuttu' diyebilmemiz içinse 1 ay beklememiz gerekecek."

        BAĞIŞÇIYA TEŞEKKÜR

        Kızlarına 4 ay gibi kısa bir sürede ilik bulunmasının mutluluğunu yaşayan baba Cumali Doğan ise, "Hastalık 4 ay önce ortaya çıktı. Bu kadar kısa süre içerisinde ilik bulunacağını tahmin etmemiştim. Çok mutluyum. Umarım ilik tutar ve kızım kısa sürede sağlığına kavuşur. Bağışçı gence çok teşekkür ediyorum. Kim olduğunu bilmiyoruz ama bize çok büyük bir iyilik yaptı" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ