Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Yemen'de dang humması alarmı

        Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Yemen'de son günlerde görülen dang humması vakalarının ''endişe verici'' boyuta ulaştığını bildirdi.

        Daha önce Aden'de görülen salgın, Yemen'in üçüncü büyük kenti Taiz'de meydana gelen şiddetli çatışmalarla yeniden ortaya çıktı. Kentte sağlık hizmetlerinin durma noktasına gelmesi ve halkın temizlik maddeleri ve su gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamaması nedeniyle yeniden başlayan salgında daha önce 145 olan vaka sayısı ağustos ayında 421'e yükseldi.

        DSÖ Ortadoğu Sorumlusu Dr. Ala Elvan, yaptığı yazılı açıklamada, 3 milyon insanın yaşadığı kentte salgının önüne geçmek için ''insani koridor'' oluşturulması gerektiğini vurguladı. Durumun aciliyet kazandığını ifade eden Elvan, ''Salgının önüne geçebilmek için tüm sağlık çalışanları ile koordinasyon içinde çalışarak, tıbbi malzemelerin ulaştırılması konusunda Taiz kentinde acil eyleme geçilmeli'' ifadelerini kullandı.

        Taiz'deki hastanelerin çatışmaların ortasında kaldığını belirten Elvan, çatışan tarafları sivillerin yaşam hakkına saygı duymaya davet etti. Elvan, hastanelerin rutin işleyişlerini sürdürebilmesi ve halkın sağlık hizmetlerine ulaşabilmesi için ateşkes çağrısı da yaptı.

        Sivrisineklerden bulaşan virüsün neden olduğu "dang humması" vakaları, genellikle yağışın sıkça görüldüğü mevsimlerde, özellikle haziran ve eylül aylarında artış gösteriyor. Uzmanlar, yüksek sıcaklık ve uzun süren yağışların sıtma ve dang humması taşıyan sivrisineklerin çoğalmasına sebep olduğunu ifade ediyor.

        Devrimin ardından siyasi istikrarın sağlanamadığı Yemen'de yönetime bağlı birliklerle çatışan Husilerin ilerleyişini durdurmak için Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon mart ayında, söz konusu gruba yönelik operasyon başlatmıştı. Taiz'de Husiler ile yönetime bağlı birlikler arasındaki çatışmalarda bugüne kadar her iki taraftan da çok sayıda kayıp verildi. Sivillerin e hayatını kaybettiği çatışmalar devam ediyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ