Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanser Kanser hücresinin maskesini düşüren tedaviye başlandı

        Ceyda ERENOĞLU / GAZETE HABERTÜRK

        Bilimsel veriler her 4 kişiden birinin kanserle karşılaşma riskinin yüksek olduğunu gösteriyor. Vücudumuzda her gün oluşan 1 milyon kanser hücresi, bağışıklık sisteminin en önemli silahı olan T hücreleri tarafından yok ediliyor. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Medikal Onkoloji Ünitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İsmail Çelik, bu bilgiden yola çıkarak Amerikalı bilim adamları tarafından geliştirilen yeni bir tedavi ajanının yarattığı heyecana dikkat çekiyor.

        Dünyada yaygın kanser türleri arasında yer alan “melanom” tedavisine yönelik FDA onayı alan “Anti-PD 1 inhibitörleri” çığır açan yeni bir tedavi seçeneği olarak görülüyor. Anti-PD 1 inhibitörleri, T hücrelerini aktif hale getirerek vücudun kanser hücreleri ile savaşmasını sağlıyor. Prof. Dr. İsmail Çelik, “Bize T hücresini piyade erden komandoya çevirecek bir doping gerekiyordu. Anti-PD 1 inhibitörleri, kanser hücresini ortadan kaldırıyor. İlacın çığır açıcı olarak nitelendirilmesinin altında bu teknoloji yatıyor ve etkisi 2–3 hafta içerisinde görülmeye başlanıyor” dedi. Yeni tedavi seçeneğinde kemoterapinin yaptığı yan etkilerin bulunmadığı belirtiliyor.

        TÜRKİYE’DE ÖZEL İZİNLE KULLANILIYOR

        Günümüzde sadece melanoma yönelik olarak uygulanan yeni tedavi seçeneğinin ileride akciğer kanseri ve diğer kanser çeşitlerinde de kullanılabileceği belirtiliyor. FDA onayı alan ilaç ABD’de 10 aydır kullanımda. Türkiye’de ise erken erişim kapsamında özel izinle yurtdışından getirilerek kullanılıyor. Ruhsatlandırma süreçleri tamamlandıktan sonra ülkemizde de kullanıma gireceği belirtiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ